A járvány idén is korlátozza a szabadságharc méltó megünneplését

A koronavírus-járvány miatt idén is a Parlament előtti zászlófelvonás lesz az egyetlen, helyszíni központi rendezvény a nemzeti ünnepen.

A koronavírus-járvány miatt idén is a Parlament előtti zászlófelvonás lesz az egyetlen, helyszíni központi rendezvény a nemzeti ünnepen, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapján.

Áder János köztársasági elnök ünnepi beszédét a közmédia közvetíti.

Az állami kitüntetéseket nem adják át, a díjazottak névsorát nyilvánosságra hozzák.

A kormányzati oldalon található tájékoztatás szerint a zászlófelvonás reggel 8 órakor lesz a Kossuth Lajos téren. Magyarország lobogóját Benkő Tibor honvédelmi miniszter engedélyével vonják fel katonai tiszteletadással.

Ezt követően Áder János mond beszédet, amelyet az M1 aktuális csatorna, a Duna Televízió és a Kossuth rádió közvetít majd.

Kövér László házelnök a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány délutáni, online megemlékezésén mond köszöntőt.

A Nemzeti Múzeum online tárlatvezetésre hívja azokat, akik a járványügyi korlátozások betartása mellett is felelevenítenék a reformkor vívmányait, végigkísérnék a forradalmi ifjúságot március 15-e napján, és felidéznék a szabadságharc eseményeit. A 60 perces, internetkapcsolatot igénylő program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a honlapon, az egyes időpontokra kattintva lehetséges: https://mnm.hu/hu/muzeum/hirek/marcius-15-magyar-nemzeti-muzeumban.

A nemzeti ünnepek Youtube-csatornáján (https://www.youtube.com/channel/UCIyc7meXLgW_WIhOMZ8aHKA) pedig ingyenesen elérhetővé tesznek három filmet, Sára Sándor 80 huszárját, Lugossy László Szirmok, virágok, koszorúk című alkotását és Jankovics Marcell János vitézét.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtökön jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt elmaradnak a március 15-ei helyszíni ünnepségek,

csak a zászlófelvonást tartják meg. A Kossuth- és Széchenyi-díjak átadását is későbbre halasztják, de a díjazottak névsorát az ünnep napján nyilvánosságra fogják hozni - tette hozzá.

Március 15-e a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete. Munkaszüneti nap 1989-ben volt először, és 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep.

 

Forrás: hirado.hu