A hosszú hétvége miatt változik a helyi adók fizetési határideje

A Polgármesteri Hivatal Adóosztálya minden adózónak kiküldte az „Adószámla Fizetési Értesítőt”, amely tartalmazza az elmaradt tartozásokat és a 2024. I. félévre esedékes helyi adókat. A fizetési határidő a hosszú hétvége miatt március 18-án éjfélkor jár le. Az Adóosztály kéri az adózók együttműködését és a határidő betartását.

A Polgármesteri Hivatal Adóosztálya az elmúlt hetekben kiküldte az „Adószámla Fizetési Értesítőt” mind az egyéni, mind a társas vállalkozók és magánszemélyek részére. Az értesítők tartalmazzák az adózó elmaradt tartozását és a 2024. első félévére esedékes helyi adókat, valamint esetleges késedelmi pótlékot és adóbírságot. Dr. Kása Brigitta aljegyző kiemelte, a nemzeti ünnephez kapcsolódó hosszú hétvége miatt a helyi adók fizetési határideje március 18-án, éjfélkor jár le. A határidő két nagy adónem, a helyi iparűzési adó előleg és az építményadó első féléves díjának befizetésére vonatkozik, a gépjárműadó beszedése 2021-től a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörébe került át. Az önkormányzat számlavezető pénzintézete, és ennek megfelelően az adófizetési számlák számlaszámai is megváltoztak.

„Kérem az adózókat, hogy ne automatikusan fizessenek a régi, ismert számlaszámokra. Ha oda utalják a befizetést, a bank visszautasítja azt, és az nem minősül teljesített adófizetésnek. Ennek következtében késedelmi pótlékot is felszámolhatunk. Ha az adózók ezt nem veszik észre, akár végrehajtási eljárás is indulhat. Kérjük, ellenőrizzék az általunk kiküldött értesítéseket, mivel ezeken új bankszámlaszámok szerepelnek minden adónemhez, amelyek elérhetők az önkormányzat honlapján is”

– mondta dr. Kása Brigitta.

Az Elektronikus Önkormányzati Hivatali Portál lehetővé teszi az adózók számára az adóegyenlegek lekérdezését és az elektronikus adófizetést. Az adófizetők ügyfélfogadási időben a Polgármesteri Hivatal Adóosztályának Ügyfélcentrumában személyesen is tájékozódhatnak adófizetési kötelezettségeikről, vagy telefonon az 525-575-ös telefonszámon. A magánszemélyek csekket is kaptak az értesítők mellé, de ha elhagyták vagy elrontották, újat kérhetnek az ügyfélszolgálaton. A bankszámlanyitásra kötelezett vállalkozások banki átutalással vagy elektronikus bankkártyás fizetéssel teljesíthetik adókötelezettségüket.

„Működik egy elektronikus önkormányzati hivatali portál, amelyen keresztül az adózók bármikor, a nap 24 órájában le tudják kérdezni az aktuális adóhátralékukat. Az általunk kiküldött értesítők csak február 20-ig tartalmazzák az addig előírt, befizetett és lekönyvelt tételeket. Azóta viszont már eltelt némi idő, és új előírások vagy véglegesítések is történhettek, amelyek befolyásolhatják az adófizetést. Ezért javaslom az elektronikus lekérdező felület használatát, ahol az adók fizetését akár bankkártyával is el lehet végezni, legyen az magánszemély vagy vállalkozás”

– hangsúlyozta az aljegyző.

Az aljegyző hozzátette, nagyon jó az adózási morál Nyíregyházán. Az adózók nagy része határidőben eleget tesz fizetési kötelezettségének. Hozzátette, akinek nehézséget okoz a keletkezett adóegyenleg kiegyenlítése, annak lehetősége van részletfizetési vagy fizetési halasztási kérelem benyújtására. Az adóbevételnek az önkormányzati feladatok hatékony ellátásában nélkülözhetetlen szerepe van.

„Az adóbevételek az önkormányzat saját bevételi forrásai. Ezekből az adókból és közterhekből az önkormányzat működteti a bölcsődéket, az óvodákat és végrehajtja fejlesztéseit. Az önkormányzatnak sok saját fejlesztése van, amelyekből finanszírozza a szociális ellátórendszert, a tömegközlekedést és még sok más területet. Ezek a források rendelkezésre állnak ahhoz is, ha pályázatokban saját erőt kell felmutatni”

– tette hozzá az aljegyző.

Az Adóosztály kéri tehát az adózók együttműködését és a fizetési határidő betartását, hiszen az önkormányzat a kötelező és önként vállalt feladatainak ellátása, a város fejlődése, működőképessége szempontjából elengedhetetlenül fontos a beérkező adóbevétel.