A ház lelke: a konyha - Mintaprojektet valósít meg Sóstói Múzeumfalu
Utolsó állomásához érkezett a Sóstói Múzeumfalu különleges programsorozata, „A ház lelke a konyha” címet viselő mintaprojekt. A Szentendrei Skanzennel karöltve egy sokszínű, a gasztronómia területén kidolgozott programmal veszünk részt a projektben, melynek elsődleges célja és feladata a támogatás, vagyis a lakóhelyüket kényszerűen elhagyó ukrajnai menekültek szellemi kulturális örökségének védelme Magyarországon.
A tűzhely melege mellett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Területi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat közreműködésével karöltve főztünk, sütöttünk közösen az önkéntes családokkal. A farsangi, böjti és húsvéti ételek elkészítésében az ukrán meghívottak apraja-nagyja részt vesz.
Május 18-án, a Múzeumi Világnapon a MINDENNAPI KENYÉR HATÁROK NÉLKÜL… címmel közös karavaj dagasztásra, kenyérsütésre és szakrális kenyér készítésére várjuk vendégeinket.
Kísérő programként megismerkedhetünk a kenyér útjával, emellett pedig dr. Szabó Irén és dr. Szarka Jánosné segítségével megmutatjuk a proszfora (szakrális kenyér) elkészítésének minden apró és különleges mozzanatát. Természetesen közös étkezésre is sor kerül, hiszen egy asztalnál ülve, a hagyományos ízek megannyi emléket, anekdotát idéznek fel, amely megmutatja, hogy a ház lelke valóban a konyha.
A programsorozat zárásaként együttműködési megállapodás születik a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Területi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat és a Sóstói Múzeumfalu között.
Partnerük: Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Területi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat
A mintaprojekt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ A lakóhelyüket kényszerűen elhagyó ukrajnai menekültek szellemi kulturális örökségének védelme Magyarországon: befogadó közösségi gyakorlatok című projektje keretében valósul meg.



