„A gyilkosság után” Márta Mártát játssza – A Kalucsni után A manó jön
„A gyilkosság után” Márta Mártát játssza – A Kalucsni után A manó jön

A Gyilkosság meghirdetve, A kis hableány, majd a Kalucsni után A manó című Csehov-darab premierjére készül Szabó Márta, Tasnádi Csaba rendezésében. (Megjelent a Nyíregyházi Napló március 22-ei számában.)

– Nagyon szerettem az Agatha Christie-krimi, a Gyilkosság meghirdetve próbáit – nyilatkozta lapunknak. – Izgalommal vártam a rendezővel, Zsótér Sándorral a közös munkát, s nem csalódtam. Mindnyájan sokat tanultunk ebből a próbafolyamatból. Nagyon szép lett az előadás, amelyet A kis hableány című Andersen-mese alapján Sediánszky Nóra állított színpadra és rendezett. Ebben több szerepet játszom, például a tenger boszorkányát és a hajóskapitányt. Dragomán György kiváló műve a Kalucsni, amelyet Szikszai Rémusz vitt színre nemrég. A Bárka Színházban többször voltunk színészként partnerek. Hálás vagyok a sorsnak, hogy rendezőként is megismerhettem. Remek hangulatban teltek a próbák, jó csillagzat alatt született az előadás, amelyet a visszajelzések szerint nagyra értékel a közönség is. Dragomán György részt vett a premieren, amelyet követően elmondta a társulatnak, hogy 13 éve írta ezt a darabot, de úgy érzi, most lett készen. A Kolozsvári Állami Magyar Színház mutatta be először, majd Budapesten színművészetisek játszották vizsgaelőadásként.

A nagyik mindig ugyanazt fújják

Mint Márta elmondta, a feleséget, Mártát játssza benne, aki két lábbal áll a földön az 1980-as évek Romániájában. Az Illyés Ákos által alakított férje szerkesztő, ő pedig sebész. A kivándorlásra készülő család életét a Szekuritátén kívül egy szerető megjelenése is bonyolítja. Bár ez egy alapvetően drámai történet, mégis egyes szituációkban akadt néhány humorforrás. Nagyon élvezi például a nagymamát alakító Pregitzer Fruzsina játékát; rengeteget nevetett rajta a próbákon, hiszen sokunk számára ismerős, amikor az idősebbek belekezdenek egy milliószor elmondott történetbe. Mostanában A manó című Csehov-művet próbálják. Később ezt a darabot átírta a szerző, ebből született a Ványa bácsi, ami sokkal karcosabb történet, egy reménytelenebb életet mutat, ám mégis hasonlítanak ezek az alkotások egymásra. A Szász János által 1998-ban rendezett Ványa bácsi sokunk felejthetetlen élménye, amint a művésznő játéka is, amiért hajdan az Országos Színházi Találkozó zsűrije a legjobb női mellékszereplő díjával jutalmazta.

A férfiak rajonganak érte

– A manóban most a professzor feleségét játszom, akit annak idején Varjú Olga alakított – folytatta. – Jelena Andrejevnát hiába ostromolják a férfiak, hű marad a férjéhez, nem hagyja el a „kalitkáját”, ahogy maga is fogalmaz a darabban: ő csak egy „unalmas epizódszereplő” az életben. Horváth László Attila akkor Asztrov doktor volt, most a Ványa bácsi szerepének megfelelő Vojnyickij lesz. Az akkori előadásra készülve olvastam először A manót, s bele is szerettem a műbe, mivel ez sokkal vidámabb, könnyedebb; és valójában happy enddel zárul.