A gyerekek jelentik a jövőt, a mesterek felelőssége, hogy megtanítsák nekik a mozdulatokat

" A tapadó kéz lényege, hogy tapadjon"  - hangzott az utasítás gyakorlat közben. Si Fu Máday Norbert, a Wing Tsun Kung Fu Kelet-európai főinstruktora tartott szemináriumot Nyíregyházán. Évente két alkalommal tart tréninget a szabolcsi megyeszékhelyen, és örömmel láthatta, hogy sok gyerek kezdte el a kínai harcművészetet. 

- Az egész országban a gyerekcsoportjaink erősödnek, ők jelentik a jövőt. Nekünk a jelenben az a kötelességünk, hogy azokat a hidakat melyek a jövőbe átviszik a Wing Tsunt megtaláljuk. A 6-10 éves gyerekek azok, akik 15 év múlva maguk is mesterként tudják tovább adni a következő generációnak ezt a szép harcművészetet - mondta Máday Norbert. 

A Wing Tsunt egy apácanő fejlesztette ki, és talán a leghíresebb kung-fu harcos Bruse Lee volt.  A szeminárium során a mozdulatokat folyamatosan csiszolják, javítják a mesterek, hogy tökéletes legyen. Máday Norbert több mint harminc éve gyakorolja a Wing Tsunt, és ma már sok olyan tanítványa van, akik szintén évtizedekkel ezelőtt kezdték a kung-fut. 

- Szakmailag nagyon fontos, hogy a növendékeknek jól megtanítsuk a mozdulatokat. Én már Si Fu-nak minden rezdülését, mozdulatát látom, ezt igyekszem visszaadni úgy, hogy ha belenézek a tükörbe, akkor azt a mozdulatot lássam, amit a mesteremtől tanultam, és ezt lássam aztán a tanítványaimnál is - mondta Fekete László mester.  

A szeminárium során a gyerekek szülei is ott maradtak az edzőterem mellett. Sok felnőtt is kipróbálja a harcművészetet, és gyakran a családok együtt járnak edzésekre. 

- Amikor a szülők azt látják, hogy a gyerekük jól hajt végre egy-egy feladatot, az mosolyt csal az ő arcukra is. A gyerekekben rengetek energia van, és azt az értéket, tudást, amit a kezükbe adunk, azt haza viszik. Ilyenkor otthon ugyanúgy vizsgázok én is, mint ők - mondta Kulcsár Róbert mester, utalva a felelősségükre. 

A szeminárium szombaton is folytatódik a VMKK-ban, délután pedig vizsgáznak a növendékek.