A francia külügyminisztérimtól kapott elismerést az Apáczai

„LabelFrancÉducation” kitüntető címet adományozott a Francia Külügyminisztérium a Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és Alapfokú Művészeit Iskolának. A címmel járó emléktábla is hirdeti a jövőben, hogy Magyarországon elsíiként az Erdői sori iskolában vette kezdetét és zajlik sikeresen a francia kéttannyelvű, általános iskolai oktatás.

A LabelFrancÉducation egy olyan kitüntető cím, amelyet a Francia Külügyminisztérium szigorú és számos kritériumot vizsgáló pályázati eljárás keretében adományoz azoknak a két tanítási nyelvű iskoláknak, ahol magas színvonalú francia és francia tannyelvű oktatás folyik. A minőségi címet akkor nyerheti el egy k6znevelési intézmény, ha ott emelt szinten oktatják a francia nyelvet, ha bizonyos tantárgyakat francia nyelven is tanítanak, ha az adott osztály heti óraszámának legalább 20%-a francia nyelvi vagy nyelvű és anyanyelvi tanárt is foglalkoztatnak. Mindezek mellett követelmény, hogy francia nyelvi környezetet biztosítsanak idegen nyelvi könyvtári állománnyal, programszervezéssel, partneriskolákkal való kapcsolattartással és mellette készítsék fe1 a tanulókat a DELF nyelvvizsgára.

Ezeknek a feltételeknek a Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola megfelelt, így hatalmas megtiszteltetés az, hogy 2024. március 18-án, hétfőn a LabelFrancÉducation minősítést tanúsító táblát Clarie Legras Franciaország magyarországi nagykövete leleplezi. Az eseményen részt Laure Du Teilhet, a budapesti Francia Intézet együttműködési és kulturális attaséja is.

Program:

14 óra 30 - vendégek érkezése

14 óra 35 - francia nyelvet tanuló, illetve a két tanítási nyelvű képzésben tanuló diákok műsora az „A” tornateremben

15 óra - nagykövet asszony átadja a DELF nyelvvizsga diplomákat 15 óra 10 - a LabelFranceÉducation tábla leleplezése

15 óra 20 - nagykövet asszony válaszol a sajtó képviselői által feltett kérdésekre 15 óra 30 - pezsgős koccintás a nyelvi 1-es teremben

A kihelyezett emléktábla bizonyítéka annak, amit a kitüntető cím szimbolizál: egyfajta vissza- igazolás arról, hogy az intézményben a francia nyelvoktatás magas színvonalon történik. És nem csupán magas színvonalon, hanem egyedüliként is, hiszen francia-magyar kéttannyelvű oktatás az ország általános iskolái közül kizárólag a Nyíregyházi Apáczaiban van.

2020 szeptemberében kezdte meg az első francia kéttannyelvű osztály tanulmányait a Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. Az angol és a német kéttannyelvű oktatás mellett új színfolt lett Nyíregyházán a francia-magyar két tanítási nyelvű képzés. Ebben a formában lehetőség nyílik arra, hogy a célnyelven történő tanulás miatt hamar, már kisgyermekkorban kialakuljon és fenn is maradjon a nyelvtanulás iránti pozitív attitűd. A gyerekek kommunikációs helyzeteken nyugvó, játékos feladatokon keresztül kezdik meg a nyelvtanulást. Az osztályokat anyanyelvi lektor is segíti, aki kiemelkedő szerepet játszik abban, hogy a diákok helyesen és pontosan szólaljanak meg franciául. A két tanítási nyelvű osztályokban a gyerekek több közismereti tárgyat franciául tanulnak és a célnyelven ismerkednek a francia nép kultúrájával, történelmével. A 2023/24-es tanévben már a teljes alsó tagozaton folyik a képzés, hiszen már negyedikesek azok a gyerekek, akikkel 2020 szeptemberében elindult a képzés.