A fogyasztóvédelem különösen figyel a játékok biztonságára
Várfalvi Bálint és Sápi Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium mechanikai és villamos laboratóriumának munkatársai egy etetőszéket vizsgálnak 2020. május 29-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A játékok minősége évről évre javul, de tavaly még mindig majdnem minden másodikat kifogásolhatónak ítélték az ellenőrök, főképp fulladásveszély és káros vegyi anyagok miatt, de több alkalommal kellett etetőszékeket és utazóágyakat is visszahívni a boltokból.

A kormány a fogyasztóvédelem központi elemének tekinti a családok védelmét, ezért továbbra is szigorúan ellenőrzi a forgalomba kerülő termékeket – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten, a gyermeknap alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Keszthelyi Nikoletta szerint a családok biztonságához az is hozzátartozik, hogy az üzletekben és a webáruházakban is csak biztonságos termékekkel találkozzanak, és ne váljanak megtévesztés áldozataivá. Járványveszély idején különösen fontos a gyermekgondozási és gyermekeknek szánt termékek ellenőrzése, ezért a hatóságok fokozták a vizsgálatokat az elmúlt hetekben.

Majdnem 70 üzlet és webáruház kínálatát áttekintve mintegy ezer terméket ellenőrzött a fogyasztóvédelem, valamint az ITM műszaki laboratóriuma. A helyettes államtitkár kiemelte a figyelmeztető és biztonsági feliratok hiányát, illetve azt, hogy azok sokszor csak idegen nyelven olvashatók.

Fogyasztóvédelmi kifogások miatt több alkalommal kellett etetőszékeket és utazóágyakat visszahívni a forgalomból.

A játékok minősége évről évre javul, de tavaly még mindig majdnem minden másodikat kifogásolhatónak ítélték az ellenőrök, főképp fulladásveszély és káros vegyi anyagok miatt. Súlyosabb esetekben a vásárlóktól is vissza kellet hívni termékeket – közölte Keszthelyi Nikoletta.

Tavaly óta az ITM a vámhatósággal is együttműködik, így már a határon vizsgálhattak meg csaknem 170 ezer játékot.

Túlnyomó részüket meg is kellett semmisíteni, ám hatóságok ezzel nem csupán a belföldi vásárlókat óvták meg, hanem más országok fogyasztóit is, hiszen a termékek így nem juthatott tovább az EU-tagok közös piacára – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Az ellenőrzések idén új termékkörökre terjedtek ki. Az eddigi 40 mintavétel vegyipari vagy mechanikai vizsgálatán 9 termék bukott meg, így már ezek sem kerülhetnek a vásárlókhoz.

Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület elnökhelyettese közölte, hogy a vizsgálatok alapján egész Európában sok hamisított játék kerül forgalomba.

Ezek nem csupán a gazdaságnak okoznak kárt, hanem a fogyasztóknak is, mivel jelentős részük gyenge minőségű. Az eredetiséget ezért mind a vásárlóknak, mind a forgalmazóknak ellenőrizniük kell a csomagolás, a védjegyek és más jelzések alapján – tette hozzá.

Pomázi Gyula szerint a magyar gyártók, a belföldi játékmanufaktúrák termékei biztonságosak, így elsősorban ezeket ajánlotta a családok figyelmébe.

 

Forrás: hirado.hu