A felsőoktatás története kerül nagyító alá a levéltárban

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Magyar Nemzeti Levéltár SZSZB Vármegyei Levéltára szeretné a figyelmet ráirányítani az elmúlt évszázadokban a tudomány és kultúra alapjait képező oktatási intézményekre, és az azokban tanuló diákokra.

A 2024. január 19-én, pénteken 11 órakor kezdődő könyvbemutató alkalmából személyesen és Garas Norbert levéltáros bemutatásában megismerkedhetnek Szögi Lászlóval, aki az ELTE ny. egyetemi tanára és történészként, levéltárosként fontosnak tartja, hogy közkinccsé tegye szakmai munkájának eredményeiként azokat a diáknévsorokat, amelyek tükrözik, hogy egy-egy településről hányan és kik tanultak a nagy hírű hazai és külföldi kollégiumokban, szemináriumokban, a fiatal fiúk hány éves koruktól ültek be az iskolapadba, mennyi időt töltöttek ott, hol tanultak tovább. Legújabb kötetéből, a Boda Attilával közreadottból egy hajdani papképző, az ungvári görögkatolikus szeminárium 18–19. századi hallgatóit ismerhetjük meg, akik a térség görögkatolikus egyházának vezetői lettek. A szerzőkkel a nyíregyházi tudós kutató pap-tanár, dr. Véghseő Tamás beszélget.

A rendezvényre várnak mindenkit szeretettel a levéltárba (Széchenyi u. 4. sz.). A beszélgetésről készült felvételt megtekinthetővé tesszük a későbbiekben a YouTube-csatornánkon.