A Farkas vs Piroskával csatlakozott a Lázár Ervin Programhoz a Móricz Zsigmond Színház
Fotó: Móricz Zsigmond Színház

A Farkas vs Piroska című nagyszínpadi előadással vesz részt a Móricz Zsigmond Színház a tavaly októberben indult Lázár Ervin Programban, mely a kisiskolásoknak ad lehetőséget arra, hogy minden tanévben kulturális eseményben legyen részük. A nyíregyházi társulattal 12 ezer gyerek találkozik az évadban, ebben a keretben.

Az köztudott, hogy egy pedagógus, egy könyv, egy film, egy utazás vagy színházi előadás életre szóló, meghatározó élmény a gyerekek számára. Ez a gondolat vezette nyilván a kulturáért felelős döntéshozókat, amikor egy korábbi kísérleti projekt után tavaly hivatalosan is megnyitották a Lázár Ervin Programot, mondván, fontos, hogy a diákok játszva, szórakozva szerezzenek ismereteket, a tanórán kívül is.

Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója kiemelte:

Október 15-től indult el ez az országos program. A lényege tulajdonképpen az, hogy minden 3. és 5. osztályos általános iskolás diák évente egyszer színházi előadást lásson. Természetesen a mi színházunk is részt vesz ebben a programban. Igyekeztünk jól felkészülni rá, plusz 12 ezer gyermeket fogadunk be ennek a programnak a segítségével.

A színházak felelőssége olyan előadást mutatni a gyerekeknek, ami után kedvet kapnak a színházhoz. Szilágyi Bálint rendezését, a Farkas vs Piroska nagyszínpadi előadást kínálta a Móricz Zsigmond Színház. A központi döntés és szervezés földrajzi szempontokat is figyelembe vett, így került néhány borsodi település iskolája is Nyíregyházára.

Frikker Györgyné, az Olaszliszkai Hegyalja Általános Iskola igazgatója hozzátette:

Ez egy nagy lehetőség egy hátrányos helyzetű település gyerekei számára, mert nehezen jutnak el színházba szervezetten. Pályázat keretén belül az intézmény visz gyerekeket rendezvényekre, táborokba, de ez a program, ami új keletű az általános iskolás gyerekek számára nagyon jó, mert 1-8. évfolyamig különböző helyszínekre juthatnak el.

A Móricz Zsigmond Színház gyermekbérletében jegyzett előadás szereplőit és történetét talán mindenki ismeri. Piros kislányt az erdőből, tudnak a nagymama látogatásról, a farkas gonoszkodásáról és a vadász akciójáról. A gyerekeket rendre felkészítik az ilyen alkalmakra, és a hírek szerint  tetszett nekik a mese XXI. századi változata. Az EMMI által szervezett és finanszírozott program a diákok számára ingyenes, hiszen a kormány 2020-tól évi 5 és fél milliárd forintot szán erre. A kultúráért felelős államtitkár 700 ezer ifjú nézőre, általános iskolás gyerekre hivatkozik, amikor az állami és nem állami fenntartású színházakat, bábszínházakat, egyéb kulturális intézményeket említi, akik regisztrálhatnak a programban.