A dolgozó hőmérséklete számít, nem a levegőé

Nincs olyan általános szabály, ami alapot adhatna az interneten napok óta terjedő álhírnek, mely szerint akár általános munkaszüneti napot is elrendelhetnek az országban a kánikula miatt – erről beszélt a Ma reggelben Czuglerné Iványi Judit munkajogász.

A szakember egyúttal hangsúlyozta, a szabályozás tulajdonképpen a munkavállaló testhőmérsékletéről szól. E szerint, ha az meghaladja a 38 Celsius-fokot, akkor már nem kötelezhető munkavégzésre azon körülmények között, amelyek ezt az állapotot kiváltják. Ez azt is jelenti, hogy a dolgozónak, ha kánikula okozza nála a túlhevülést, akkor hűvösebb vagy a hőség szempontjából biztonságos helyen továbbra is rendelkezésre kell állnia – mondta a munkajogász.


Kiemelten kell figyelni a dolgozókra

 

Czuglerné Iványi Judit arról is beszélt, hogy az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés lehetőségét alapvetően a munkáltató köteles biztosítani, így a hőség idején túlzottan meleg munkahelyen dolgozók védelméért is felelős. A vonatkozó szabályokat pedig részben a munkaügyi törvény, részben az arra épülő rendeletek írják elő.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban közölte, a tartós hőség különösen megviseli az emberi szervezetet, ezért kiemelten fontos, hogy a munkavállalók alkalmazkodni tudjanak a forró napokhoz. A munkaadók kötelezettsége, hogy a hőségriadó ideje alatt az alkalmazottaik igénye szerinti mennyiségben hűtött védőitalt biztosítsanak, emellett a munkavégzés során rendszeresen iktassanak be pihenőidőt, és a kritikus 11-15 óra közti időszakban lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos munkahelyen dolgozzanak a munkavállalók.

hirado.hu