A dobogó legfelső fokára állhattak a Nyíregyházi Törvényszék titkárai
A dobogó legfelső fokára állhattak a Nyíregyházi Törvényszék titkárai a pervezetési versenyen

A Debreceni Ítélőtáblán folytatódott a fogalmazók és titkárok szakmai megmérettetése. Az Országos Pervezetési Verseny Regionális döntőjét polgári ügyszakban 2019. november 5-én tartották.

A Nyíregyházi Törvényszéket Barnáné dr. Kiss Marianna, dr. Balázsi-Szenderák Szabina, dr. Szegfű Szilvia, Némethné dr. Dancs Tímea, dr. Dusa Diána és dr. Dorka Dóra bírósági titkárok képviselték.  A versenyzőket dr. Szűcsné dr. Vida Ágnes a törvényszék Gazdasági Kollégiumának vezetője, dr. Körmendiné dr. Szabó Katalin, a Nyíregyházi Törvényszék nyugalmazott tanácselnöke, valamint Dávidáné dr. Bacsó Marianna a Nyíregyházi Járásbíróság bírója készítette fel.

A versenyen az induló négy törvényszék részéről – törvényszékenként - öt csapattag plusz egy bírói szerepet betöltő titkár indult.  A Nyíregyházi Törvényszék csapatában a bíró szerepét Barnáné dr. Kiss Marianna töltötte be, aki már a verseny előtti napon azt a feladatot kapta, hogy egy adott keresetlevél alapján 60 percen belül - minden külső segítség nélkül -  tegye meg az első szükséges intézkedést, az új Polgári perrendtartás szabályai szerint.

A versenyt nehezítette az a körülmény, hogy a titkároknak nem a saját törvényszékük bírója által vezetett tárgyaláson kellett alperesként, felperesként vagy tanúként szerepet játszaniuk.  A mi csapatunk titkárai a felperes, az alperes és a tanú pozícióját a Miskolci Törvényszék bírója által vezetett tárgyaláson töltötték be, míg Barnáné dr. Kiss Marianna, a Nyíregyházi Törvényszék titkára – mint bíró – egy gyermektartásdíj felemelésével kapcsolatos jogesetet oldott meg az Egri törvényszék titkárainak közreműködésével.

Az izgalmas versenyt követően a szakmai zsűri döntése alapján a Nyíregyházi Törvényszék a csapat és a bírói szerep kategóriában is első helyezést ért el. A díjakat Szilágyiné dr. Karsai Andrea a Debreceni Ítélőtábla elnökhelyettese adta át dr. Pribula László, az ítélőtábla polgári kollégiumvezetőjének  szakmai értékelését követően.

Sterné dr. Deák Andrea

sajtószóvivő