A csíkos a legmenőbb Nyíregyházán is
A görögdinnye szezonja hagyományosan július elején kezdődik és a gazdák előrejelzése szerint idén kitarthat szeptember tizedikéig is. Hogy kiváló hűsítő a meleg nyári napokon, ráadásul még finom is, ahhoz nem fér kétség, viszont sokszor okoz gondot, hogy kiválasszuk a zöldségespultnál a nagy kupac közül a legjobbat.

Nyíregyháza határában, Nagycserkeszen és környékén közel 200 hektáron termelnek dinnyét a gazdák. Ők azt mondják, a szárazság miatt kevés gyümölcs termett meg a földeken. Míg az elmúlt években napi szinten 5-6 kamion is szállította az árut Lengyelországba, addig idén ennek csak a fele. A kevés mennyiség miatt pedig a dinnye ára augusztus elején minimálisan elkezdett emelkedni. A fogyasztói ár jelenleg 100 forint körül, míg a kiskereskedő 60, a kamionos pedig 35 forint körül mozog. Mátyás már több mint egy évtizede foglalkozik dinnyetermesztéssel. Ő azt mondja, a hangja alapján lehet legkönnyebben megállapítani, hogy melyik a jó gyümölcs.

– Én a kés nyelével szoktam megkopogtatni a dinnyét. Ha mély, pengős hangja van, akkor az biztosan finom. Emellett legyen sötét sárga színű a hasa – ez a felület fekszik a földön –, világos zöld a haja, és zöld a szára. Ha kopogtatáskor azt vesszük észre, hogy a dinnyének inkább hordós a hangja, akkor az biztosan meg van szakadva. A dinnye egyébként képes akár több hétig is elállni, ha pincében, hűvös helyen tároljuk. A Fiata típusú sárgadinnyét pedig érdemes lefagyasztani, mert olvasztás után sem puhul meg és télen igazi ínyencség lehet a családi vacsoránál.

[REKLAM]

A görögdinnye kitűnő vízhajtó, vesetisztító és salaktalanító. Mivel 90 százalékban vízből áll, jól átmossa és méregteleníti a szervezetet, a vért és a beleket is kitisztítja. Kalóriaszegény, magas vitamin- és ásványianyag-tartalma pedig hozzájárul az immunrendszer megerősítéséhez.

Bruszel Dóra