A bűnmegelőzést, bűnfelderítést is segítik a térfigyelő kamerák!
154 kamera képét látják a Közterület-felügyelet központjában

A Nyíregyházi Közterület-felügyelet közgyűlési döntés alapján 2016 augusztusa óta üzemelteti a közterületi térfigyelő kamerákat a szabolcsi megyeszékhelyen.

És bár Nyíregyháza biztonságos város, mégis szükség van a térfigyelő kamerákra – az elmúlt években például többször megrongálták a régi villamost a Hősök terén; ezért is helyeztek el a közelében egy térfigyelőt. A tapasztalatok azt mutatják, nemcsak a bűnfelderítésben, a bűnmegelőzésben is segítenek a kamerák, a közelmúltban például már nem rongálták meg a több mint 100 éves muzeális gépet.

Bodrogi László a Közterület-felügyelet vezetője elmondta:

Hozzánk 154 darab kamerának a képe fut be. A Közterület-felügyelet ezeket a képeket 24 órás szolgálatban figyeli, értékeli, elemzi. Amennyiben a szolgálatot teljesítő felügyelő olyan eseményt lát, ami valamilyen beavatkozást igényel: bűncselekményt, balesetet észlel, olyan szabálysértést, amely mindenképpen szükségessé teszi azt, hogy valaki illetékes beavatkozzon, akkor a helyszín közelében lévő közterület-felügyelőket értesíti és így ők mennek a helyszínre intézkedni. Ha az eset olyan, akkor a Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenységi Irányító Központjának küldünk értesítést, hiszen velük összeköttetésben vagyunk és majd ők intézkednek az adott ügyben.

Az elmúlt két és fél évben a nyíregyházi Közterület-felügyelet több mint 250 esetben adott ki felvételeket a nyomozó hatóságnak. Többek között bűncselekmények felderítéséhez, elkövetők nyomon követéséhez, azonosításához, közlekedési balesetek tisztázásához kérnek ki felvételeket.

 

Bodrogi László hozzátette:

A Közterület-felügyeleti térfigyelő kamerák szerverei 8 napig tárolják a felvételeket, utána automatikusan törlődnek – tehát ha valaki nem jön hozzánk adatigényléssel, akkor 8 nap után minden felvétel törlődik a rendszerről, ezt törvényi előírás garantálja.

A térfigyelő kamerák segítségével a közelmúltban szemétlerakókat értek tetten városunkban. Február 17-én több személy a Huszár telep egyik utcájában, háztartásból kikerülő nagy mennyiségű hulladékot rakott le közterületre. A felügyelők a kamerák felvételei alapján beazonosították az elkövetőket, ellenük szabálysértési feljelentést tettek.

A felügyelők azt tapasztalják, a térfigyelő kamerák a szubjektív biztonságérzetet is növelik; ezt az is bizonyítja, hogy a Felügyeletnek több helyről is jelezték igényüket térfigyelő kamerák felszerelésére.