A befőzés még ma is anyáink elfoglaltsága
Érett zöldségek és gyümölcsök tömkelege várja a vásárlókat a Búza téri és a Tokaji úti nagybani piacon. Néhányan szívesen foglalatoskodnak befőttek eltevésével, lekvárok főzésével, ehhez minden feltétel adott Nyíregyházán, és az árak sem változtak az elmúlt évhez képest.

Bár a nyár elején a bogyós gyümölcsökkel, majd a sárgabarackkal már elkezdődött a lekvárfőzés időszaka, de a télire való befőzni valók nagy részénél, még csak ezután következik a dömping. Bár egész évben találunk a piacokon paradicsomot, paprikát, uborkát, padlizsánt, és más savanyítani valót is, de augusztus végén, szeptember elején lesz belőle annyi, hogy az ára is elfogadható legyen a befőzéshez. Sokak szerint, még így sem éri meg a befektetés és a ráfordított munka, de mások semmiért nem adnák a hazai, megszokott ízt. Nem is beszélve arról, hogy a hozzávalók is ellenőrzött körülmények között kerülnek bele a befőttes üvegbe.
A piacon árusító gazdálkodók azt mondják, hogy kevés olyan vevőjük van, akik befőzéshez vásárolnak. Az a néhány vásárló, akik ezért fordulnak hozzájuk, azért teszik, mert ha mást nem is tesznek el télire, de a család kedvenc lekvárját, vagy savanyúságát maguk készítik, a többit megvásárolják a boltba.

 

Még ma is a nagyik feladata

 

Az ismerőseim között végzett villám közvélemény kutatás eredménye is az lett, ami nálam. Bár már én magam is a középkorúak táborát erősítem, mégis az édesanyám az, aki a befőtteket elkészíti. Sokan vallják, hogy ha már a kertben megtermett, vagy ingyen kapja az ember, ne vesszen kárba, így kerülnek a befőttes üvegbe. A társasházban élők a helyszűkére hivatkoznak, mások anyagiak miatt nem bajlódnak befőzéssel. Nem azért, mert így drágább a bekerülési költéség, hanem azért, mert egy összegben kell kiadni ezreket a befőzéshez. De ha az üzletben vagy a piacon veszik meg, a már jól bevált ízű befőttet, nem terheli meg a pénztárcát az apránként kifizetett néhány száz forint.

 

Nagymamáink sárgabarack receptje

 

Bár a boltokban már mindenféle csodaszer kapható, amelyek azt ígérik, hogy a legfinomabb időtálló befőttet varázsolnak percek alatt a gyümölcsből. A gyakorlott háziasszonyok sokan még a hagyományos receptre esküsznek.

Hozzávalók: 10 kg érett sárgabarack, 3 kg cukor, 7 cs, 20 g-os szalicil

 

Elkészítés

 

10 kg érett sárgabarackot megpucoljuk a héjától. Ezután egy nagy edénybe összevágjuk és felrakjuk főni, amikor már majd nem teljesen lekvárrá főztük, akkor hozzáadjuk a kristálycukrot, ezzel még rotyogtatjuk, és amikor már elolvadt, akkor már készen is van a lekvárunk.
Az üvegeket forró vízbe tesszük, hogy sterilizálódjon, és ebbe töltjük a lekvárt, és a tetejére teszünk egy kis szalicilt. Befőző celofánnal leszorítjuk. Ezután gyorsan dunsztoljuk egy napig, azaz egy kosarat kibélelünk ruhával és ebbe tesszük bele a lekváros üvegeket. Érdemes kipróbálni. A hozzávalókat természetesen arányosan csökkenthetjük, de akár növelhetjük is.

Sipos Marianna