60 éve alakultak a közúti igazgatóságok – Múltidézés és részletek az útfejlesztésekről

60 éve alakultak a közúti igazgatóságok. A jubileum alkalmából a közelmúltban országos ünnepséget szervezett a Magyar Közút. Egykori és jelenlegi dolgozók idézték fel az elmúlt évtizedek fejlesztéseit, valamint szóltak a tervezett útépítésekről, újításokról. Több projekt térségünket, városunkat is érinti.


Idén volt hatvan éve, hogy 1958. május 1-jén megalapították a Magyar Közút Nonprofit Zrt. jogelődeit, a közúti igazgatóságokat az ország 12 megyéjében.

A napjainkig több átalakulást megélt közutas szervezetre emlékeztek a szakemberek e jeles évforduló alkalmából, július közepén.

A társaság mára több mint 32 ezer kilométernyi országos közút üzemeltetési feladatait látja el, a jelenleg is zajló gyorsforgalmi fejlesztéseknek köszönhetően 2022-re pedig már közel 33 ezer kilométernyi út fenntartása tartozik majd a közútkezelőhöz.

Az országos közutak hossza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2266 kilométer.

Ez a hálózat bonyolítja le térségünk közúti forgalmának mintegy ¾-ét. A Magyar Közút itt is jelentős fejlesztéseket tervezett 2018-ra. Idén összesen mintegy 160 kilométer útszakaszt újít fel a Magyar Közút Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A TOP-os projektjük első ütemében például közel 24, a második ütemben pedig 46 kilométernyi utat újítanak fel. Vannak olyan munkálatok, amelyeket már befejeztek, de akadnak olyan szakaszok, ahol még csak most adták át a területet a kivitelezőnek és persze vannak olyan utak is, ahol az év második felében indulnak meg a fejlesztések. Nemcsak uniós, hanem hazai finanszírozású munkák is vannak, lesznek. Többek között a Debreceni és a Tiszavasvári úti felüljáró is új burkolatot kap, a Nyírjestanyára vezető bekötő út felújítása pedig már befejeződött.

A 41-es út egy belvárosi szakasza is hamarosan megújul: pontosabban a Bocskai utca kórház előtti területe, a nagykörúti csomóponttól egészen a Család utcáig.

A legnagyobb, egybefüggő beruházásnak a Nyírszőlősben élők, illetve a Kótaj és Buj térsége felé közlekedők örülhetnek. A Területi és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül a 3822. számú (hivatalosan Nyíregyháza–Kótaj) összekötőút jelentős szakaszát is felújítják, tulajdonképpen a Nyugati elkerülő út majdan eddig nyújtózkodó csomópontjáig lesznek fejlesztések.

Ennek a felújítási munkának az úgynevezett verseny-újranyitási eljárása folyamatban van.

A Kőlapos, Nyírpazony felé vezető utat, a 4-es főút Nyíregyháza és a 403-as főút csomópontja közötti szakaszt pedig már felújította a Magyar Közút, hamarosan hivatalosan is átadják az útszakaszt. A Nyíregyházát érintő hazai és TOP finanszírozású munkák mintegy 12,5 km hosszban, 1 milliárd forint értékben valósulnak meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában.


Dér Vivien