50 év a Wesselényiben – Divatbemutatóval indult az évfordulós ünnepség
50 éves a Wesselényi.

Az alapító igazgató, egykori és mostani tanárok, diákok, közéleti személyiségek, a kamara, illetve olyan cégek-vállalkozások képviselői is részt vettek az ünnepségen, kikkel tanulószerződése van a Wesselényinek. Az esztendő nemcsak az iskola 50. születésnapját, de az épület, a kollégium, a tanműhely és az érettségik kerek évfordulóját is hozza.

A Wesselényi mindig is a divat iskolája volt, a divatszakmák képzőhelye. Az évfordulós ünnepség is a korok divatját bemutató show-val indult. Stílustervezők, kozmetikusok, női szabók, fodrászok, finommechanikai műszerészek, vagy műszaki informatikusok iskolája, több tízezer diák Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája.

Ahogy Pivonka Szilvia, a NYSZC Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma igazgatója fogalmazott:

A kezdet kezdetén 40 szakmában, 43 osztályban, majdnem kétezer diákkal indult meg az iskola tevékenysége. És főképp azokra a szakmákra szakosodott, melyek a XX. század 20-as éveiben életre hívták az iparos tanonc oktatást Nyíregyházán. Napjainkban a szakmák száma  valamelyest csökkent, de még mindig közel ezer fős diáklétszámmal büszkélkedhetünk.

A Wesselényi 1969. január 1-jén vált le a 110-es szakmunkásképzőről. A mostani félévszázados jubileum mellett az épület nyitányának 45., a kollégium és a tanműhely indításának 40. évfordulóját is ünnepli az intézmény.

Egy olyan szakképzési centrumnak a központja is egyben ez az 50 éves iskola, amely Nyíregyháza közép munkásrétegének a javát adja, és nem csak a városnak, hanem a megyének is. Mindig el szoktam mondani, ha szakképző iskolákba jövök, akkor megnyilvánul az az ember előtt, hogy az értékteremtés, ami itt folyik a tanári gárda részéről, a fiatalokkal együtt, az Nyíregyházát, a régiót és az országot is feljebb emelheti.

- nyilatkozta Dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Fontos a városnak, hogy a szakképzés jól működjön, hiszen számtalan beruházás folyik, mely szakképzett munkaerőt kíván. Figyelni kell a kor kihívásait és a technikai fejlődést.

Nyíregyháza vegyipari központ, és éppen ezért mi a vegyiparban szeretnénk elindulni. Az ipari gumitermék előállító képzésünkkel már az idei tanévben belevágtunk ebbe, de ezt szeretnénk tovább folytatni. Nagyon sok képzésünk hiány szakképesítés. Ilyen például a finommechanikai műszerész, a villanyszerelő, a női szabó, asztalosokra is mindig szükség van, de nemcsak szakközépiskolában, hanem szakgimnáziumban is hasonló jellegű képzéseket nyújtunk a jelentkezőknek.

- sorolta a lehetőségeket az igazgatónő.

Többen is emlegették az ünnepségen, hogy a 107-esbe járni, az fogalom volt egykoron. Az iskola szellemisége ma is olyan, hogy képes a kornak megfelelő mesterembereket tanítani. Emellett mindig jelentős volt kulturális és sportélete. A büszkeségek között említik a Tekerd csoport újra és újra megjelenő képeit. Legutóbb báró Wesselényi Miklós portréjával készültek.

Vinnai Győző országgyűlési képviselő, mint az oktatási terület egyik szakértője említette, hogy a közeljövőben megváltozik a szakképző intézmények struktúrája. A tervek szerint újra megjelenik a technikusképzés, várható a tanműhelyek fejlesztése, erősödik a duális képzés és a tanulószerződések köre, így a gyakorlatban lehet majd elsajátítani a szaktudást, tehát nagyobb lesz az ösztöndíjak szerepe is. A hagyományokra épülő, megújuló szakképzés jelentős tudástőkét hoz majd a hazai munkaerő piacra.

Kapcsolódó galéria

Jubileumi ünnepség a Wesselényi iskolában