5 éves a Nyíregyházi Kosár

2012-ben egy közösségi beszélgetés sorozat indult el. Egyre több ember járt ezekre a Kulturális Kreatív beszélgetéseknek nevezett alkalmakra. A beszélgetések közben megszületett az a gondolat, hogy a gyakorlatba is ültetődjön át az a gondolat, ami az élelmiszer önrendelkezésről és a közösségi működésről szólt.


Néhány hónapos szorgos előkészítő munka után most 5 éve megnyitotta a képzeletbeli kapuit a Nyíregyházi Kosár bevásárló közösség.

A közösség termelőket és helyi termék vásárlókat fog össze. A harmadik szereplő pedig az önkéntes segítők. Sok vásárló és néhány termelő önkéntes munkavégzés keretében biztosítja a Kosár rendszer működését.

5 éve minden pénteken létrejön az átadási nap. Itt 40-60 termelő és 120-140 vásárló tud kapcsolatba lépni egymással.

A Kosár Közösség küldetése az, hogy a helyi élelmiszer termelést segítsen magasabb szintre emelni. Hiszen ma a helyi termékek részesedése az élelmiszer fogyasztásunkból nagyon kicsi.

A részesedés növelése jól felfogott gazdasági, környezeti, szociális, és közösségi érdeke mindenkinek. A cél az, hogy minél több pénz áramoljon a helyi termelőkhöz, és így ők képesek legyenek egyre jobb minőségű termékeket, egyre kisebb környezetterhelés mellett előállítani.

Ha csak abba gondolunk bele, hogy mennyi energiát használ fel a mai globális kereskedelmi rendszer az élelmiszerek több száz kilométeres utaztatására, és ez milyen nagy energiafelhasználást és környezetterhelést okoz, akkor máris képet kaphatunk arról, hogy a helyi termelési és fogyasztási kapcsolatok megerősítése miképpen szolgálja a környezetünk megóvását.

A Kosár Közösségben nagyon nagy hangsújyt fektetünk azokra az elemekre, amelyek segítenek megőrizni és fejleszteni a közösségi minőséget. Rendszeresen szervezünk termelői látogatásokat, amelyeknek az eredményeit a közösség számára be is mutatunk. Nagyon nagy hangsúlyt kap az átadási napok önkéntes csapatának a fejlesztése, csapatépítése. De sok közösségi kézműves alkalmat is szerveztünk az 5 év alatt.

A Kosár nem csak az értékesítésben tölt be egy fontos gyakorlati szerepet. Sikeresen megszerveztünk már egy közösségi finanszírozási kampányt, aminek eredményeképpen egy helyi termelő képes volt a gazdaságát fejleszteni. Ez a projekt az Arany Tojás Társaság néven vált ismerté. Szintén izgalmas kezdeményezésünk a Termék Minősítő Rendszer, aminek segítségével a tudatosságra törekvő vásárlók a saját prioritásuknak megfelelő döntéseket hozhatnak.

Mivel civil szervezetként működtetjük a Közösséget, ezért tudjuk, hogy milyen nagy szüksége van a városban működő többi civil szervezetnek is a támogatásra. Ezért a Kosár működtet egy civil adományi programot is. A Kosárban vásárlók minden héten rendelkezhetnek, hogy a vásárlásuk értékének 1%-át mely civil szervezet számára szeretnék felajánlani. Jelenleg 7 szervezet vesz részt ebben a projektben.

Az 5 év nem csak a Nyíregyházán történő tevékenységek megerősítését szolgálta. Mára az ország hasonló kezdeményezéseivel is sikerült jó kapcsolatot kialakítanunk. Sőt gyakran az új kezdeményezések hozzánk is ellátogatnak tapasztalatszerzésért. Az elmúlt évben pedig már bevásárló közösség indításáról is szerveztünk egy képzést, amin 12 településről érkeztek résztvevők.

A Nyíregyházi Kosár 5 év alatt bebizonyította, hogy alulról jövő, közösségi folyamatok eredményeképpen megszülető kezdeményezések életképesek lehetnek. A Kosár a működéséhez nem használ fel pályázati forrásokat. Az teljes egészében a közösség erejéből valósul meg.

Nyíregyházi Kosár Közösség