496 új hallgató kezdi a tanévet a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán

Lezárult a pótfelvételi eljárás a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán is. Így 496 új hallgató kezdheti meg szeptembertől tanulmányait az intézményben. Az első három legnépszerűbb szak idén a mentőtiszt, szülésznő, védőnő szak volt. A beiratkozás és tárgyfelvételek határideje szeptember 20.


Országszerte zajlanak a beiratkozások és tárgyfelvételek a főiskolákon és egyetemeken. A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán is lezárult a pótfelvételi eljárás, 44 jelentkező közül 32 fő érte el a szükséges pontszámot a felvételhez.

A legnépszerűbbek a mesterszakjaink voltak, azok közül is kiemelten az ápolás mesterszak. Erről annyit kell tudni, hogy Magyarországon ez az egyetlen olyan mesterképzés, ahol a pótfelvételi keretén belül is állami helyekre lehet jelentkezni. Ez egy úgynevezett nondoktori képzés. Egy olyan egyetemi diplomával rendelkező ápoló születik meg egy másfél éves mesterszak elvégzése után, akik már komolyabb jogosítvánnyal és lehetőséggel rendelkeznek, mint azok, akik korábban végeztek.

– mondta el Fábián Gergely, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának dékánhelyettese.

Szeptembertől 496 fő iratkozhat be a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karára

A beiratkozóknak három fő csoportja van. Az egyik a magyar nyelvű képzésben résztvevő hallgatók, a másik a Beregszászon kihelyezett ápoló alapszakos hallgatók és az angol nyelvű, egészségügyi szociális munka elnevezésű szakra jelentkezett külföldi hallgatók. A három legnépszerűbb szak alapképzésen a mentőtiszt, a szülésznő és a védőnő, mesterszakon az egészségügyi tanár és az ápoló szak. A beiratkozásokra és tárgyfelvételekre szeptember 20-ig van lehetőség.


Kanócz Rita