40 év - a Zrínyi Gimnázium testnevelője, Bartha Dénes nyugdíjba vonul

 

Rendhagyó testnevelésóra a Zrínyi Ilona Gimnáziumban. Ezúttal nem a diákok sorakoztak fel Bartha Dénes előtt, hanem a kollégák. A legendás kézilabda edző kihasználta a lehetőséget, és utolsó tanítási napján oktatást tartott a többi tanárnak – hogyan kell helyesen eldobni a kézilabdát.

Bartha Dénes neve összeforrt a sportággal, és negyven éve dolgozik a Zrínyiben. Ezalatt számos hazai és nemzetközi sikert ért el.

Már az is egy jó érzés, hogy egy nagyon jó közösségben töltöttem az elmúlt négy évtizedet. De amikor elszámolok magammal, akkor boldoggá tesz, hogy nem volt felesleges ez a hosszú idő, van mire hátra nézni. Zrínyis diákként válogatott atléta voltam, majd tanárként és edzőként az irányításommal 42-szer bejutottunk az országos döntőbe, innen lettem NB-I-es és válogatott edző. Utóbbinál 14 évet töltöttem, négyszer jutottunk ki a középiskolás világbajnokságra, Nagy László korosztályával EB-t nyertünk, voltam világbajnoki harmadik, EB ötödik, az Ifjúsági Olimpián pedig hetedik helyezést értünk el. Jó úgy nyugdíjba menni, hogy amikor visszanézek, az jut eszembe, örülök, hogy ezt a szakmát választottam. Ez szenvedély nélkül nem megy, a sport, a kézilabda pedig örök szerelem marad, ezért is folytatom tovább az edzéseket a fiúknak a jövőben is.

mondta Bartha Dénes.

Az iskola vezetése mindig is támogatta a kézilabdát a Zrínyiben, és így lesz ez a jövőben is. Huszárné Kádár Ibolya évtizedeket dolgozott együtt Bartha Dénessel.

Hihetetlennek tűnik, hogy Bartha Dénes nyugdíjba vonul, hiszen ő az egyik nagy mítosza a Zrínyinek. 35 évet dolgoztunk együtt, nehéz lenne felsorolni a közös élményeket. Úgy éreztük, mindketten felelősséggel tartozunk a kézilabda sportág iránt. Ezért ezt a munkát nem lehet félbe hagyni, számítunk továbbra is Dénesre és fiatal kollégánk, Molnár Zoltán vállalta, hogy elvégzi a szakedzőit, hogy tovább vihessük a hagyományt.

– mondta Huszárné Kádár Ibolya igazgató.

Az iskolában figyelnek arra, hogy a pedagógusok jó körülmények között dolgozhassanak, ezért a testnevelő tanárok öltözőjét a közelmúltban teljesen felújították.

A diákok ragaszkodnak Bartha Déneshez, több osztály is ajándékkal lepte meg a búcsúzó testnevelőt, ezért elképzelhető, hogy szeptembertől néhány órára még visszatér a Zrínyi legendás tanára.

Dankó László