35 éve Magyarországon - Születésnapot ünnepel a Wing Tsun áprilisban

Születésnapi harcművészeti gálát rendeznek április végén. A Wing Tsun Kung Fu 35 évvel ezelőtt indult el Magyarországon. Azóta több ezren csatlakoztak, és az ország nagyobb városaiban működnek iskolák, többek között Nyíregyházán is. 

Máday Norbert 35 évvel ezelőtt kezdte el a Wing Tsun-t. A Bruce Lee filmek adták a motivációt, és mivel akkor Magyarországon még nem volt mester aki oktatta volna a kung-fu ezen ágát, így Zágrábig kellett utaznia, ahol egy kis garázsban sajátíthatta el az alapokat. 1986. szeptemberében indult az első hazai iskola Kecskeméten, és rögtön utána Nyíregyháza is csatlakozott. 

- Különösen nagy lökést adott, amikor Leung Ting nagymester ellátogatott hozzánk. Nagyon szeret Magyarországra jönni, volt amikor a születésnapját is itt ünnepelte – mondta Máday Norbert Kelet-európai főinstruktor. 

Máday Norbert ma már nem csak a magyarországi Wing Tsunt felügyeli, hanem Kelet-európai főinstruktorként több ország tartozik hozzá. A közelmúltban Lengyelországban tartottak szemináriumot, és a határon túlról is érkeznek növendékek arra az ünnepségre, melyet április 18-19-én rendeznek. Nem csak a harcművészet ünnepli születésnapját, hanem Máday Norbert is, aki 50 éves. Nyíregyházáról is sok tanítvány vesz részt az eseményen. Si Fu rendszeresen tart szemináriumokat a szabolcsi megyeszékhelyen, tavasszal és ősszel is több napos tréningen vehetnek részt a tanítványok. 

- Ilyenkor nagy hangsúlyt fektet a tapadós kéz oktatására, ez egy nagyon fontos eleme a Wing Tsunnak. Idén is tervezünk szemináriumot Nyíregyházán - mondta Kulcsár Róbert mester. 

A Wing Tsun Kung Fut egy kínai apácanő fejlesztette ki, így mozdulatai nem csak hatékonyak, hanem nők számára ideálisak is. A harcművészet segíthet abban, hogy megvédjék magukat egy esetleg támadás esetén. Nem véletlenül használják a kung fut rendvédelmi szerveknél is.