30. Nemzetközi Levéltári Nap
Fotó: Illusztráció

Kihívások és válaszok – a levéltár múltja, jelene és jövője címmel tartották meg idén a Nemzetközi Levéltári Napot hétfőn. A programon a köszöntőket követően adták át a Balogh István-emlékérmeket, a Pro Archivo-emléklapokat, a Petőfi 200 és a Hetedíziglen Köszönőlapokat. A rendezvény tudományos tanácskozással és a három évtized alatt tartott levéltári napi rendezvényeket bemutató nosztalgiadélutánnal, valamint valós és virtuális kiállítással folytatódott.

A Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese, a Magyar Levéltáros Egyesület elnöke, illetve a levéltárak vezető szakfelügyelője tartott előadást a SZSZBV Levéltár kutatótermében. Ez már a 30. Nemzetközi Levéltári Nap. Idén a jubileumhoz kötődő tematika a levéltár múltja, jelene és várható jövője.

 

„A levéltár tulajdonképpen, mióta az írásbeliség van, létezik. Hiszen a dokumentumokat mindig is őrizték, lehet, hogy más néven. A levéltár egy több ezer éves intézmény. A vármegyei levéltári hálózat mindig is fontos szerepet vitt a vármegye kulturális, közművelődési intézet hálózatában. Úgy gondolom, hogy a jövőben is nagyon fontos szerepet szánhatunk neki, akár levéltár-pedagógia, tudományos munka, akár gyűjtőterületi munka, akár oktató-nevelő munka tekintetében. Tehát ez egy kultúraközvetítő intézmény. Helye és szerepe van a magyar közéletben és a tudományos életben is” – nyilatkozta dr. Czetz Balázs, a MNL főigazgató-helyettese.

 

A levéltárak jövőjéről a MNL főigazgató-helyettese és a levéltárosok szakmai vezetői, valamint az együttműködő intézmények képviselői mellett a régió írott forrásait határon túl őrző közgyűjtemények munkatársai is szólnak.

 

„Még hátra vannak a külföldi vendégek, hiszen a mi vármegyék különböző vármegyék töredékiratait őrzi. Tehát nagyon fontosak számunkra a határon túli gyűjteményekben lévő iratok és kutatások. Ez is a ’93-ban indult Nemzetközi Levéltári Napnak az egyik fő programja és célja. Most ezekről a Hungarica kutatásokról esik még szó, aztán pedig nosztalgiázunk. Visszatekintünk a 30 évre, és azok, akik részt vettek ezeken a levéltári napokon, elmesélik az emlékeiket a kirándulásokról, az előadásokról, levéltári napokhoz kapcsolódó kiállításokról” – ismertette a programokat Kujbusné dr. Mecsei Éva, a MNL SZSZBVL igazgatója.

 

A rendezvényen a köszöntőket követően adták át a Balogh István-emlékérmeket, a Pro Archivo-emléklapokat, a Petőfi 200 és a Hetedíziglen Köszönőlapokat