30 éves a NYUNYIC – Néptáncos ünnepnap a Sóstói Múzeumfaluban
Fotó: Trifonov Éva

A Nyugdíjas Nyírségesek Klubja szombaton tartotta 30 éves jubileumi ünnepnapját. A Sóstói Múzeumfaluban kézműves sarok, meseház, egészségügyi mérés, tanácsadás, horgászverseny, táncház és kiállítás várta az érdeklődőket a néptáncos összejövetelen.

A Nyugdíjas Nyírségesek Klubja, vagy ahogyan sokan ismerik, a NYUNYIC szombaton tartotta a 30 éves jubileumi ünnepnapját.  A néptáncos összejövetel helyszíne a Sóstói Múzeumfalu volt, ahol egy egész délutánon át tartó programkavalkáddal várták a résztvevőket.

– A NYUNYIC a Nyugdíjas Nyírségesek Klubja. Körülbelül harminc évvel ezelőtt jött az ötlet, hogy azok, akik harminc évvel ezelőtt abbahagyták a táncot, de szeretnének mégis egy közösségben maradni, akkor próbáljuk meg ezeket a régi táncosokat egyben tartani. Ekkorra datálható az, hogy az első bulinkat Mogyoróskán meg tudtuk tartani. Azóta is folyamatosan, rendszeresen minden évben több programot szervezünk, ebben van sport, kultúra, szabadidős tevékenység, túrázás, kajakozás, tánc, táncház. Ezeket a programokat megpróbáljuk nemzetközi szintre is kivinni, az utóbbi két évben külföldi egyesületeket is támogatunk. Tavaly, mikor ötven éves volt a Táncház Mozgalom, egy széki egyesülettel együtt szerveztünk ott egy rendezvényt. Most pedig a Sámsági Napokat támogattunk az idén jelenlétünkkel és anyagilag is – mondta el Tokárszky Gyula, a NYUNYIC Kulturális, Sport és Szabadidő Egyesület elnöke.

Napközben volt kézműves sarok, meseház, egészségügyi mérés, tanácsadás, horgászverseny, parasztolimpia, táncház és kiállítás a NYUNYIC elmúlt 30 évéről. A hangulatos fotók mellett egy kivetítőn tekinthették meg a látogatók a legmaradandóbb élményeket összefoglaló kisfilmeket.

Család, közösség, nemzeti kultúra

Az egyesület célja igazat szólni a népről, létről, művészetről, és továbbadni a népi kultúra emberi lelket emelő, közösséget teremtő erejének jelentőségét a felnövekvő generáció számára.

– Ha belegondolunk a mindennapjainkba, akkor azt látjuk, hogy mindenki szalad a pénz, az elismerés, a mindennapok megvalósítása felé, és én, aki elsősorban az egyesületen belül a hagyományőrzésnek vagyok a kardvívója azt mondom, hogy mindig vissza kell térnünk ide. Hiszen innen ered a gyökerünk, a dallamok, innen az az összeborulás, amit annak idején, mint a Nyírség Táncegyüttes táncosai megéltünk. Örülünk és boldogok vagyunk, ha a fiatalabb korosztály is ezt velünk együtt átéli. Hogy ez kerékpáron történik, vagy a kenuból kiesve, az már csak hozzájárul, de alapvetően a háttérből szóló hangulat és zene is mutatja azt, hogy szerintünk a nemzeti kultúra az, amitől nem lehet eltérni. Ugyanis, ha eltérünk tőle, akkor könnyen el is tévedünk. Ha bennünket ez tart össze, akkor nem kell félnünk attól sem, hogy a mi leszármazottaink, akár felnőtt gyerekeink is milyen úton haladnak előre. Ha belegondolunk a család, a kis közösség és a nemzet hármas jelszava az, ami megtart bennünket  – emelte ki Bistey Attila táncos, koreográfus, a NYUNYIC Kulturális, Sport és Szabadidő Egyesület oszlopos tagja.

A jubileumi rendezvény fő eleme a tánc és a zene volt. A legkisebb résztvevők izgalmas, sportos, mesés, vidám formában sajátíthatták el a magyar népi kultúra alapját képező tánclépéseket és mozdulatokat. A hangulat fergeteges volt, a NYUNYIC család méltóképpen ünnepelte harmincadik évfordulóját a skanzenben.