2019-ben 14. alkalommal rendezik meg a vese világnapját - Fontos a megelőzés
700 ezer embert érint a betegség

A Nemzetközi Nephrológiai Társaság és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége magyar kezdeményezésre minden év márciusának második csütörtökét a vese világnapjának nyilvánította. 2019-ben 14. alkalommal rendezik meg a vese világnapját. Nyíregyházán, március 14-én, csütörtökön 11 órától a Korzó Bevásárlóközpont B épületébe (2 Step tánciskola terme) várják az érdeklődőket.

A nemzetközi összefogás célja a megelőzés és a szűrés fontosságának hangsúlyozása. Az idei világnap témájának középpontjában a globális veseegészség fontossága áll. Arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy kellő odafigyeléssel és megfelelő életmóddal elérhető, hogy mindenki, mindenhol egészséges vesékkel élhessen.

700 ezer embert érint

A vesebetegség a lakosság 10–14 százalékát érinti, a világon ez 500 millió, Magyarországon 600–700 ezer embert jelent. A krónikus vesebetegségek számának járványszerű növekedése a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, az elhízás és az időskorúak számának növekedésével függ össze.

Fontos a megelőzés

Mit tehetünk a vesebetegség, veseelégtelenség megelőzése érdekében?

Vesebetegség szempontjából veszélyeztetettek: a hyper­toniás betegek, a cukorbetegek, a túlsúllyal rendelkező betegek, a dohányosok, az időskorúak, akinek a családjában előfordul krónikus veseelégtelenség.

A vesebetegség néma gyilkos, amely nagymértékben befolyásolja a betegek életminőségét. Számos olyan egyszerű szabály létezik, amelyek betartásával csökkenthető a vesebetegség kialakulásának kockázata.

A vesebetegség kockázatának csökkentése érdekében 8 aranyszabályt fogalmaztak meg: 1. Mozogjon sokat és tartsa fitten magát. 2. Rendszeresen ellenőriztesse vércukorszintjét.3. Ellenőrizze a vérnyomását. 4. Étkezzen egészségesen, és vigyázzon a testsúlyára. 5. Fogyasszon elegendő vizet. 6. Ne dohányozzon. 7. Kerülje a vény nélküli gyógyszerek (fájdalomcsillapítók) rendszeres szedését. 8. Ellenőriztesse rendszeresen vesefunkcióját, ha az alábbiak közül egy vagy több igaz önre: cukorbeteg, magas a vérnyomása, túlsúlyos, időskorú, valamelyik családtagja vesebeteg.

Az egészséges életmód segít, de fontos, hogy panaszok esetén a beteg időben forduljon orvoshoz, a veszélyeztetett populáció rendszeresen ellenőriztesse veseműködését, vegyen részt szűréseken.

Dr. Szegedi János főorvos

 

Program

Március 14. 11.00 óra. Köszöntő: Kutasi Irén, a Vesebetegek Sz-Sz-B Megyei Egyesületének elnöke; Balogh Sándor centermanager, Korzó Bevásárlóközpont. Megnyitó: dr. Szegedi János igazgató főorvos. Orvosi előadások: dr. Szegedi János, dr. Balku István. Vérnyomás- és vércukormérés – Oláhné Asztalos Mária vezető ápoló. Vércukorszint-mérés – Cukorbetegek Nyíregyházi Egyesülete. Személyes tanácsadás, szórólapok, tájékoztató anyagok.