18 érem - jól szerepeltek a megye úszói a diákolimpiai döntőben

 18 érmet szereztek a megye úszói a Diákolimpia döntőjében. Hét bajnoki címmel tértek haza Hódmezővásárhelyről, négy második és hét harmadik helyet értek el a sportolók. A Megyeházán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület is köszöntötte a versenyzőket és edzőiket.

- Már itt is voltak olyan versenyzők, akik később a felnőtt OB-n is indultak. Biztos vagyok abban, hogy sokan közülük rövidesen nagy világversenyeken képviselhetik majd Magyarországot – mondta Baracsi Endre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület elnöke.

A nyíregyházi Hatházi Dóra duplázott, 100 gyorson és 100 pillangón is nyert. Ő a hétvégén Debrecenben a felnőtt országos bajnokságon is indult, és Szurovcsják Ivetthez hasonlóan bronzérmet szerzett. A Diákolimpián győzött az Arany János Gimnázium 4x50 méteres gyorsváltója, az ibrányi Asztalos Tamara 50 m mellúszásban, a fehérgyarmati Fábián Balázs 100 háton, a nyíregyházi Thuróczy Áron 100 háton és Mokos Csenge a lányoknál 100 háton. Utóbbinak ez volt az utolsó Diákolimpiája.

- Már tavaly is benne volt Csengében egy jó eredmény, sajnos akkor nem sikerült, most viszont utolsó diákolimpiai döntőjén felállhatott a dobogó tetejére, így szépen búcsúzott - mondta Hajnal Mária, Mokos Csenge edzője.

A Kodály Zoltán Iskola váltócsapata az elmúlt években mindig dobogóra állhatott. Így volt ez idén is. Az intézményben rendszeres az úszásoktatás, és minden diák megtanul úszni.

- Az egyik csapattal sírtunk, a másikkal örültünk. Sajnos egyik váltónk egy ujjbegynyivel maradt le a dobogóról, a másik viszont harmadik lett, így bronzéremmel térhetett haza. Iskolánkban rendszeresen úsznak a gyerekek, erre évek óta nagy hangsúlyt fektetünk - mondta Kisgáti Istvánné a Kodály Zoltán Általános Iskola testnevelője.

A megyében több tanuszoda épült az elmúlt években, és a Szabolcs Tour úszóverseny is segíti a fiatalok felkészítését.

Dankó László