10 ok, amiért el kell jönnöd Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőre!
Ha élményekre, kikapcsolódásra vágysz és még nincs ötleted arra, hogy hol pihenj augusztusban, akkor mondunk 10 jó okot arra, hogy miért Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőt válaszd.

 

1. Nyíregyházi Állatpark
Az idén 20 éves állatpark ez évben különleges programokkal és nyereményjátékokkal is várja a látogatókat. Április közepén került átadásra a legújabb ,,csoda” a Nyíregyházi Állatparkban. A beruházás mintegy 400 millió forintos állami forrásból a Sóstó-projekt részeként valósult meg. Az Andok világa több száz méter háló, több ezer méter kötél és acélhuzal felhasználásával készült. A hidak vörösfenyőből épültek, és hat nagy kifutót ölelnek körbe, ahol pápaszemes medvék, kapucnis majmok, tapírok, kapibarák, vikunyák, alpakák, ormányos medvék és feketenyakú hattyúk élnek. A Nyíregyházi Állatpark egész napos, felhőtlen kikapcsolódás az idelátogatóknak. A 30 hektáros területen világrészek fogadják a látogatókat, hogy végigjárhassák a Földet, megfigyelhessék miként élnek a világ különböző vidékein az állatok. Az állatpark fókabemutatóval és papagájshow-val várja a látogatókat, de a fáradtabbak a Kocsikázoo-n utazva nézhetik meg a közel 5000 állatot, s nagy élmény a tevegelés is. A látogatók az állatpark saját szállodájában, a Hotel Dzsungelben pihenhetik ki fáradalmaikat.
Az állatpark naponta 9 és 19 óra között várja vendégeit.
További információért kattints IDE!

 

2. Aquarius Élmény- és Parkfürdő
Az Aquarius Élmény- és Parkfürdőben az idei szezon szlogenje: Csobbanjon 1 millióért!
Ez annyit takar, hogy a 2016. május 29. és 2016. szeptember 4. között hozzánk látogató Vendégek minden blokk mellé kapnak egy nyereményszelvényt, melyet kitöltve be kell dobniuk egy gyűjtőládába, majd szeptember hónapban sorsolás, melynek alkalmával valaki nettó 1 millió forintot nyerhet! A szezonban június közepétől minden vasárnap ingyenes bábszínházi előadások várják a gyermekes családokat. Éjszakai fürdőzés: minden szerdán és pénteken, június közepétől. Sárkányhajó viadal és amatőr főzőverseny: július 23. SóstóSerFeszt: augusztus 5–7.
Az Aquarius Élményfürdő gyógyászati szárnyában komplex fürdőgyógyászati ellátás működik. A kétszintes gyógyászati szárny tetején a gyógyászati részleg, lent pedig a szaunák és medencék segítik a regenerálódást. Az épületben vadonatúj öltözőkabinok, férfi- és női zuhanyzók várják a vendégeket. Kialakítottak egy orvosi rendelőt, egy fizikoterápiás részleget – itt a hagyományos elektroterápiás kezeléseken túl újdonságként lágylézer-, krio- és lökéshullám terápia is elérhetővé vált, valamint a négy évszaknak megfelelően 4 különböző masszázshelyiség, iszapkezelő, szénsavfürdő, víz alatti vízsugármasszázs helyiségek állnak rendelkezésre. Van száraztorna-helyiség, a gyógyulni vágyók részt vehetnek víz alatti csoportos gyógytornán, súlyfürdő kezelésen is.
További információért kattints IDE!

 

[REKLAM]
 

3. Sóstói Múzeumfalu
A Sóstói Múzeumfalu tervezése 1964-ben kezdődött, az építő munkálatok elindulására azonban csak 1970-ben került sor. A múzeumfalu első része 1979-ben öt berendezett parasztportával nyílt meg a látogatók előtt. Azóta a 7 és fél hektáros terület beépült, és már több mint 80 építmény képviseli Északkelet-Magyarország sokszínű népi építészetét. Az épületek túlnyomó többsége eredeti, ami azt jelenti, hogy egykori helyszínükről pontos felmérések alapján történt meg az áttelepítésük. Hazánk legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma a mai Szabolcs-Szatmár-Bereg megye földrajzi és néprajzi tájegységeinek megfelelő csoportosításban egy valóságos, ám igazából soha nem létezett falu másaként mutatja be a vidék néprajzi sajátosságait. Szatmár, Bereg, Rétköz, Nyírség és a nyíri Mezőség 19. század végi szegény- és középparaszti, valamint kisnemesi lakóházai, gazdasági épületei, jellegzetes lakberendezési hagyományai, használati és dísztárgyai hiteles képet nyújtanak a parasztság egykori életformájáról. A régi faluképet idézik fel a „múzeumi falu” központjában látható közösségi épületek is: az iskola, a református templom, a harangtorony, a paplak, a tűzoltószertár, a szatócsbolt és kocsma. Olyan kuriózumok is helyet kaptak a múzeum területén, mint a hajdani kismesterségeket bemutató műhelysor, a kovácsműhely és a borbélyüzlet, a faluvégi cigánykunyhók épületegyüttese, vagy a Nyíregyháza környékére a 18. században betelepült szlovák népesség jellegzetes bokortanyai életmódját reprezentáló „tirpák tanya”. Legutoljára a nyírségi kisnemesi porta, egy szárazmalom és egy fejfás temető telepítése fejeződött be, s ezekkel vált teljessé a falukép. Az épületek mellett a tájjellegű gyümölcsfák, konyhakertek és kultúrnövények, a házak előtt pompázó virágoskertek egy 19. század végi falu hamisítatlan hangulatát varázsolják a látogatók elé. Az „élő múzeum” gondolata jegyében egy-egy lakóházban bizonyos házimunkák, például a kenyérsütés vagy a kenderfeldolgozás jellegzetes eszközei és munkafolyamatai láthatók, alkalmanként pedig valamelyik jeles naphoz kapcsolódóan az ünnepi készülődés tárgyai (például a görög katolikusok hagyományos húsvéti, karácsonyi szobabelsője) kerülnek bemutatásra. Ugyancsak a múzeum élővé tételét szolgálják a különböző mesterség- és kézművesbemutatók, amelyek a fazekasság, fafaragás, gyertyamártás, kovácsolás, bőrözés, gyöngyfűzés, vajköpülés, mézeskalácssütés és szövés munkafolyamataival ismertetik meg a látogatókat. Nagyobb rendezvények alkalmával vagy szervezett csoportfoglalkozások keretében ki is próbálhatók, el is sajátíthatók egyes régi mesterségek, házimunkák fortélyai. A szatócsbolt, a kocsma és a templom eredeti funkciójában működik: utóbbiban esküvőket és keresztelőket is szoktak tartani.
További információért kattints IDE!


 

4. Kalandpark
A kalandpark 2,5 hektár területen helyezkedik el Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn, mely 2010-ben épült. A park folyamatosan szépül, bővül és fejlődik. Több mint 130 akadály várja kedves vendégeinket, amiben található gyermekpálya, felnőttpálya, extrém pálya.
További információért kattints IDE!


 

5. Svájci Lak
Alpesi hangulatú Svájci Lak Sóstógyógyfürdőn. A víztorony mögötti lapos homokbuckán áll a 19. századi Sóstó legjelentősebb épülete, a Svájci Lak. 1866-ban építették Melhouse János szász építész tervei alapján. Nevét az alpesi házak hangulatát és stílusát idéző külseje után kapta. Itt szálltak meg azok, akik a Krúdy Szálló zajos, muzsikás élete helyett, elmélkedő csendre vágytak, illetve itt szállásolta el különösen megbecsült vendégeit a város. A lakhoz 1927-ben bodrogkeresztúri riolit tufából kőteraszt építettek. Blaha Lujza, a „nemzet csalogánya” több alkalommal járt Nyíregyházán, a Svájci Lak falán leleplezett márványtábla két látogatásra emlékeztet. 1882-ben a debreceni színtársulattal három darabban lépett fel. 1921. július 7-én a vármegye vendégeként kezdte meg sóstói nyaralását. Közel két hónapos, pihenéssel töltött itt tartózkodás után augusztus 31-én távozott a városból. Gyakran felkereste kedvelt pihenőhelyét, a fenyvessel borított dombot az épület nyugati oldalánál, melyet tiszteletére Blaha dombnak neveztek el a nyíregyháziak.
További információért kattints IDE!

 

 


6. Víztorony

Sóstó ipari műemléke a nyolcszögletű, 60 köbméteres víztorony. A Krúdy szállóval egy időben, a 20. század elején építették. Ez volt a város első víztornya, mely az 1950-es évekig szolgálta Sóstó vízellátását. Lábánál valamikor vegyesbolt, fodrászüzlet és posta működött. Ma a szezonálisan működő Tourinform irodának ad helyet, a nyári időszakban látogatható toronyban Sóstó-történeti kiállítás tekinthető meg. Illetve Sóstó egyik legnépszerűbb fagyizója is itt található.

 

[REKLAM]

 

7. Kisvasúti állomásépület – Ma 424 Irish Pub, Étterem és Söröző
1906-ban megindult a kisvonat-, 1911-ben pedig a villamosközlekedés a városban, melyeket igénybe vehettek a Sóstóra utazni vágyók is. A kisállomás épületét 1931-ben építették, mely a villamosforgalom megszűnéséig, 1969-ig töltötte be ezt a funkciót.
Ma – megőrizve régi formáját –  az egykori állomásépület 424 Irish Pub, Étterem és Sörözőként működik. Ahol magyaros és nemzetközi ételek széles választékát kínálják 6 idegen nyelvű étlapjukon, melyek a következők: angol, német, lengyel, szlovák, román és ukrán. Igazi gasztro-kalandpark az év bármelyik napján.
További információért kattintson IDE!

 

8. Sóstói Piac
A Sóstói Piac augusztus 27-éig minden szerdán és szombaton délután 5 és este fél 10 között várja Sóstógyógyfürdő központi parkjában a vásárlókat. A Sóstói Piacon a helyi termelők jó minőségű, friss és finom termékeiket mutatják be. A vásárlók vehetnek gyümölcsöt, kézműves sajtokat, lekvárt, szörpöt, mézet, házi füstölt árut, termelői borokat és pálinkát is. De a gasztronómiai kínálat mellett ajándéktárgyak, hagyományos kézműves és iparművészeti alkotások is megtalálhatók a pultokon.

 

9. Mandala Nyár
Kern András, Hernádi Judit, Lukács Sándor, Détár Enikő, Gregor Bernadett, Bodrogi Gyula és sorolhatnánk még azon sztárok nevét, akik fellépnek a Mandala Dalszínház idei, jubileumi rendezvénysorozatán. Az elmúlt negyedszázad alatt 117 vendégelőadás mellett 8 nagykoncertet és 184 saját produkciót láthatott a közönség, amiből tíz premier volt. Ez több mint 250 ezer nézőt jelent. A kezdeti időszakban a Madách Színházat látták vendégül a Macskákkal, a Mária evangéliumával és az Apácákkal. Tíz éven át lépett fel nálunk a Kolozsvári Állami Magyar Opera, óriási sikert aratott a József Attila Színház A miniszter félreléppel... Aki könnyed nyár esti szórakozásra vágyik, annak ott a helye!
További információért kattints IDE!

 


10. Barbizon – Sóstó Noise
Igazi négyévszakos bulizóhely a Barbizon Nosztalgia klub. Nemcsak a fiatalok érzik itt jól magukat, hanem a középkorúak is, de minden korosztály szívesen látogat el ide. Nyáron RETRO Bulira és Summer Diszkóval várják az itt nyaralókat. A Pálinka pult az egész ország kínálatát lefedi. Tárcsás és grill ételekkel várják a vendégeket. A szállásigényt érdemes jó előre jelezni, mert főidényben telt házzal működik a Barbizon.

További információért kattintson IDE és IDE!

(-z -a)