10 darab kutyaházat adományozott a PCAS Állatmentő Egyesület a gyepmesteri telepnek
Fotó: Szarka Lajos

Február elején a PCAS Állatmentő Egyesület 10 db kutyaólat adományozott a gyepmesteri telepnek, hogy biztosítson a kutyák számára jól mosható, strapabíró, hőszigetelt menedéket még a hidegebb időszakokban is. Ezzel az adománnyal az egyesület példamutató módon segíti a telepen lévő kutyusok tartását és gondozását.

A PCAS Állatmentő Egyesület nemrégiben 10 db kutyaólat adományozott a gyepmesteri telepnek. A telepen dolgozók tesztelik az új házakat, amik ha beválnak, akkor továbbiak beszerzését tervezi az önkormányzat. Ezeket az új kenneleket a kistestű vagy rövid szőrű, érzékenyebb kutyák részére helyezik el, így biztosítva számukra a megfelelő védelmet és kényelmet a hűvösebb időszakokban.

„A napokban kaptunk 10 db speciális kutyaházat a PCAS Állatmentő Egyesülettől, amit nagy örömmel fogadtunk. A menedékek könnyen takaríthatóak, szélvédettek, viszonylagos mértékben szigeteltek, úgyhogy a kutyáink nagy örömmel vették használatba” – mondta Rónaszéki Péter, az Állategészségügyi Csoport vezetője.

A Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. Állategészségügyi Telepe ebrendészeti, állategészségügyi és járvány-megelőzési feladatokat lát el. A telep körültekintően és jogszabályi feltételekkel működik, és számos egyéb, fontos feladatot lát el. Ide tartozik a kóbor ebek begyűjtése, valamint a saját gazdák vagy megtalálók által leadott állatok fogadása és gondozása.

Az ide került állatokat 14 napig hatósági megfigyelés alá, karanténba helyezik, biztosítva ezzel a közösség egészségét és a betegségek megelőzését. A telepen az állatokat humánusan tartják, saját orvosi rendelőben gondoskodnak a sérült és beteg állatok gyógykezeléséről, és lehetőséget biztosítanak gazdásításra vagy örökbeadásra. A telep 108 férőhellyel rendelkezik, ami lehetővé teszi az örökbe nem adott állatok hosszabb távú tartását is, biztosítva ezzel, hogy minden állat megfelelő körülmények között élhessen és gondoskodást kapjon.

„2010-től keményen segítünk az ebrendészeti telepekről a gazdásításban, nagyon fontos dolog, hogy a magyar törvények értelmében 45 napon túl az ilyen helyekre került állatok elaltathatóak, tehát nincs továbbtartási kötelezettség – se az önkormányzati üzemeltetőknek, se a vállalkozóknak. Fontos kiemelni, ha valaki örökbefogadást tervez, és felelősen felkészültnek érzi magát arra, hogy valóban – nyaralás idejére, betegség idejére, iskolaszünetben – bármikor úgy el tudja látni a kutyát, el tudja helyezni máshol, csak akkor tegye meg az első lépéseket. Ha megszületett a felelős döntés, akkor ilyen helyeken nézzenek szét, csak ebrendészeti és gyepmesteri telepeken, mert ezek nem állatmenhelyek” – hangsúlyozta Vidra Betty, a PCAS Állatmentő Egyesület képviselője.

A Nyíregyházi Állategészségügyi Telep nem alkalmazza az altatást, fontos és felelős álláspontot képvisel az állatok jólétének és méltóságának védelmében. Az altatás elkerülése lehetőséget biztosít arra, hogy az állatok további esélyt kapjanak az egészséges élethez, örökbefogadáshoz és új gazdihoz.

„A PCAS Állatmentő Egyesülettől kaptunk 10 db kutyaólat, ami télen hidegben is nagyon jó a kutyáknak, ha beválnak és a kutyák szeretik, akkor az a tervünk, hogy az önkormányzat is beszerez ilyen ólakat a következő télre. A gyepmesteri telep egy nagyon modern telep – ezt az állatvédők is megerősítették –, de sajnos nem volt ez mindig így, 2015-ig Zomboribokorban 30 db 1 négyzetméteres ketrecben voltak a kutyák és most itt 108 db 10 négyzetméteres olyan kennel van, ami minden EU-s előírásnak megfelel – kifutóval, fedett zárt résszel –, ami általában 70–90 között van kihasználva. A telepvezető arról számolt be, hogy ebben a hónapban 26 kutyát fogadtak örökbe. Ez a telep azért is rendkívül jó, mert itt nincs altatás, az ivartalanítás is 100 fölött van, tehát ez a megelőzés szempontjából is nagyon fontos, ez a telep nem csak az ebtartásban, ebrendészetben, a járványmegelőzésben komoly feladatokat lát el. Azt gondolom, hogy jó helyre került az adomány és örömmel fogadtuk ezt az ajándékot, és remélem, jól fogják használni ezt a telepen” – mondta el dr. Kovács Ferenc polgármester.

A gazdájuk által leadott, érvényes veszettség elleni oltással és chippel ellátott állatok a telepre bekerülés után azonnal örökbe fogadhatóak. A befogott kóbor ebeket 15 napig csak az állat tulajdonosának adják ki a telepen. Abban az esetben, ha a gazda nem jelentkezik a megadott időn belül, a telep a ki nem váltott ebekkel szabadon rendelkezik, örökbe adhatja. Az örökbeadott állat, csak megfelelő védőoltás, féregtelenítő kezelés, chip behelyezése, valamint állatorvosi vizsgálat után hagyhatja el a telepet, melynek költségei az új tulajdonost terhelik.

Kapcsolódó galéria

Helyszíni bejárás a Nyíregyházi Állategészségügyi telepen