Másokért izzadnak
Sokan klimatizált helyiségekben vészelik át az év leghosszabb hőségriadóját. Vannak szakmák azonban ahol nem lehet elbújni a meleg elől. A pékek kánikulában is azért dolgoznak, hogy az emberek tányérjába naponta kerüljön friss kenyér és péksütemény.

 Embert próbáló a hőség az egyik nyíregyházi pékség sütőüzemében. A hűtési technikák ellenére a pékek 35-40 fokban dagasztják a kenyeret, de a kemence mellett még nagyobb hőségben dolgoznak. Ott akár 80 fokot is mutathat a hőmérő. Nem egyszerű ilyen körülmények között munkát végezni, főleg úgy, hogy a kinti középhőmérséklet is napok óta eléri a 27 fokot. A pékek azt mondják, a meleghez alkalmazkodni lehet, de hozzászokni nem.

Polyák Gábor, pék azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, megterheli őket az, hogy egy őszi-téli időszakhoz viszonyítva az üzemben legalább 20 fokkal melegebb van.

Az üzemben mindent megtesznek annak érdekében, hogy javítsák a pékek komfortérzetét.

Több figyelmet kapnak a dolgozók

Marczi Katalin, a Vela Kft. munkatársa azt mondta, ebben a nagy melegben sokkal több figyelmet fordítanak a dolgozókra. Éppen ezért megpróbálunk minél több védőitalt, csökkentett munkaidőt és nagyobb pihenőket biztosítani a munkavállalóknak.

Az üzembe minden nap friss szódát szállít egy szikvízkészítő, így a védőital korlátlan mennyiségben áll a dolgozók rendelkezésére. A meleg a meteorológiai előrejelzések szerint szombaton tetőzik Magyarországon, majd fokozatosan hűlni kezd a levegő, így talán a pékek is kellemesebb környezetben süthetik a kenyeret.

Mikita Eszter