Fenntartható turizmusfejlesztés – a Helyőrségi Művelődési Otthon revitalizációja által


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kedvezményezett neve: Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata

A projekt címe és azonosító száma: "Fenntartható turizmusfejlesztés – a Helyőrségi Művelődési Otthon revitalizációja által" 
TOP-6.1.4-16/NY1-2017-00005

A szerződött támogatás összege: 946.163.155 Ft

Támogatási mértéke: 100 % 

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2023. március 31.

A Projekt tartalmának bemutatása: 

Jelen projekt keretén belül sor került a belváros szívében található Helyőrségi Művelődési Otthon (régi Tiszti Klub) felújítására, megújítására. 

Projektünk célja egy olyan helyi, térségi és az országban egyedülálló turisztikai attrakció létrehozása, mely által a helyi gazdaság megélénkül a foglalkoztatás növelése érdekében. A fejlesztés által emelkedett a városba, a térségbe látogató turisták tartózkodási ideje, ezáltal – közvetett módon – jelentős helyi-térségi foglalkoztatás-bővítési potenciált hordoznak magukban. Fontos megjegyeznünk azon tényt is, mely szerint Nyíregyházán jelenleg is folyik turisztikai célú beruházás (pl.  Állatpark több ütemben történő fejlesztése. De itt említhető meg a TOP+ keretében tervezett turisztikai attrakciók létrehozása is, melyek multiplikátor hatásként jelentkeznek tárgyi projektünk kapcsán is. A fentieken túlmenően a projekt közvetett célja Nyíregyháza város turisztikai komplexitásának növelése mellett a helyben és térségben élő lakosság életminőségének javítása, GDP növekedés elérése.
A projektünk keretében sor került a térség kulturális adottságaira épülő új vonzerő létrehozására, a Helyőrségi Művelődési Otthon épületének komplex felújítására, az alábbiak szerint: 

Színháztörténeti múzeum kialakítása, ahol a színháztörténet egyes korszakainak élményszerű bemutatását célozta meg az az értékteremtő kezdeményezés, amely szerint egy korszerű, interaktív, installációs, szimulációs látogatóteret hoztunk létre. A tárlatot különböző installációk, tárgyi relikviák, video-térképek egészítettük ki, többnyelvű audionarrációval. Emellett megtárgyasítottuk a különböző korok jelmezeit, a múzeumlátogató pedig belebújhat ezekbe az ún. fotófalakba, s lefényképeztetheti magát bennük. Az attrakcióban különböző élményelemeket jelentő technikai fejlesztések (pl. holoprojektor stb), interaktív bemutatási formák kialakítása is megtörtént. 
Fő attrakcióhoz szorosan kapcsolódó Pódiumszínpad kialakítása is megtörtént, ahol a különböző színházi korok reprezentatív, szórakoztató és tanulságos, komplex élményt adó produkcióival találkozhatnak, ily módon egészíttethettük ki az egyetemes színháztörténeti múzeum virtuális anyagát, valódi turisztikai „élményútvonal" jött létre.

Kialakításra került a színház szellemében egy bisztró és egy kávézó is.

Jegyárusítás (csak és kizárólag Színháztörténeti múzeum, Pódiumszínpad, Rendezvényterem), illetve ajándéküzlet- ajándéktárgyak árusítása is megtörténik a projekt keretében.

Szakmai együttműködés megvalósítása is megvalósult (a Pályázati Felhívás 3.4.1.1/I./l. pontja értelmében) más helyi attrakciókkal, turizmusban érintett szervezetekkel, melynek keretében elérhetőek például a vendégfogadó térben, ezen egyéb turisztikai attrakciókkal kapcsolatos információk, képeslapok, térképek stb.
Rendezvényterem kialakítása. 

A projekt részét képezi a turisztikai attrakció kialakításához szükséges eszközbeszerzés és az attrakció közvetlen környezetének fejlesztése (szükséges parkolószám és elektromos töltőállomás kialakítása, zöldfelület rendezés stb).

A fő funkciókat tehát a fentebb nevezett attrakciók jelentik, természetesen kiegészítve olyan komplex turisztikai, információs és látogatómenedzsment szolgáltatásokkal, élményelemeket jelentő technikai fejlesztésekkel, interaktív bemutatási formákkal, amelyek a mai kor modern igényeinek mindenben eleget tesznek. 

NAPRAKÉSZ HÍREK, INFORMÁCIÓK A PROJEKTRŐL:

•        A projekt hivatalos kezdése: 2018.05.01.
•        Elkezdődik a tervezési, engedélyezési folyamat: 2018.05.31.
•        Elkészül a projekt hivatalos web aloldala: 2019.02.28.
•        Elindul a közbeszerzési eljárás: 2019. július 10.
•        Aláírásra került a kivitelezői szerződés: 2019. november 20.
•        Munkaterület átadás-átvétel: 2019. november 25.
•        A kivitelezés elérte a 25%-os készültséget: 2020.03.31.
•        A kivitelezés elérte az 50%-os készültséget: 2020.08.25.
•        A kivitelezés elérte a 75%-os készültséget: 2020.12.16.
•        A kivitelezés elérte a 100%-os készültséget: 2021.02.28.
•        Megkezdődik a műszaki átadás-átvételi eljárás: 2021.03.01.
•        Lezárul a műszaki átadás-átvétel: 2021.03.31.
•        Eszközök beszerzése, marketing a tavaszi-nyári hónapokban folyamatos.
•        Sajtó nyilvános, ünnepélyes zárórendezvény: 2021.11.19.
•        A projekt fizikai befejezése: 2023.03.31.

 

► Kapcsolódó fotókgalériák:

 

További fotókért kattintson a képre!

 

További fotókért kattintson a képre!

Városi cégeink