Zsiráfborjú látott napvilágot a Nyíregyházi Állatparkban


Link küldése Link küldése

Zsiráfborjú látott napvilágot a Nyíregyházi Állatparkban
2018.03.13.


A két hetes bika borjú szépen cseperedik.


Kopogtatott a gólya a Nyíregyházi Állatpark Afrika élővilágát bemutató kifutórendszerében, a Tarzan ösvényen. Az eddig öt főből álló zsiráf család ugyanis egy újabb taggal gyarapodott. A 450 napnyi vemhességi idő után világra jött kis zsiráf jó egészségnek örvend, s egyelőre anyjával él együtt, de pár nap múlva meg fog ismerkedni a csapat többi tagjával is.

A Nyíregyházi Állatparkban jelenleg három felnőtt nőstény (Bogi, Laura, Vanesa), egy hím (Árpi), valamint két fiatal egyed él. A két hetes borjú mellett Kamilla, a három és fél éves nőstény is megtekinthető.

A kis zsiráf születése után aggódtunk, hiszen Laura, a kilenc éves zsiráf mama első borját a három és fél éve született Kamillát nem nevelte. Őt a gondozók etették az első hónapokban. Szerencsére Laura megérett az anyaságra, s az első pillanattól kezdve gondoskodóan neveli borját. A 180 centiméter magas, körülbelül 70 kilogrammos bika borjú egyelőre anyatejjel táplálkozik, s fél éves korában kezd majd átszokni a szálas takarmányra, ám 12-16 hónapos koráig még menüjében az anyatej is szerepel.

A tudomány jelenlegi állása szerint a zsiráfok kilenc alfaját különítik el, mintázatuk és afrikai élőhelyük alapján. A Nyíregyházi Állatparkban alfajtiszta Rotschild-zsiráfok élnek, afrika patásokkal, Grevy-zebrákkal, s számos ritka antilop fajjal közös kifutóban.

A Rothschild-zsiráfok (Giraffa camelopardalis rothschildi) a zoológusként is elismert híres bankár, Walter Rothschild (1868-1937) után kapták nevüket. Eredetileg Ugandában, Kenyában, illetve Dél-Szudánban őshonosak, ezért Uganda zsiráfnak is szokták nevezni őket.

Veszélyeztetett patásnak számítanak, a természetben kevesebb mint 700 egyed él belőlük. A világ állatkertjeiben nagyjából 450 Rothschild-zsiráfot tartanak számon, köztük hat itt, a Nyíregyházi Állatparkban él. A most született borjú a nyolcadik Nyíregyházán született zsiráf.


Forrás: Nyíregyházi Állatpark

Fotók: Kohut Árpád

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Pollenriadó lépett életbe

Másodfokú riasztást adott ki az Országos Közegészségügyi Intézet a magas pollenkoncentráció miatt.

Folyamatosak az útépítések és -fejlesztések Nyíregyházán

Az önkormányzat egy pályázat kapcsán 1,5 milliárd forintot fordít a rekonstrukcióra.

Napos idő várható

Az északkeleti szél több helyen megélénkül, néhol meg is erősödik.

Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál

A záró gálakoncert pedig augusztus 20-án, 19 óra 30 perckor kezdődik a Continental Arénában.

Ne etessék a madarakat!

A közelmúltban több madár is elpusztult a Bujtosi tónál.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!