Link küldése Link küldése

Virtuális séta a régi Nyíregyházán
2017.05.15.Villamos a mai Hősök terén, az épülő Víztorony vagy az egykori Dózsa Mozi. Aki ismerte, látta, nosztalgiával tekinthet vissza a régen elmúlt időkre, aki pedig nem élt még akkor, megláthatja, hogyan nézett ki Nyíregyháza 100, 50 vagy akár 20 évvel ezelőtt. A Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára Nyíregyháza Városnapja alkalmából virtuális sétára várta az érdeklődőket Széchenyi utcai épületébe.

 

Források, amelyekre nem gondolnak a kutatók

 

További képekért kattintson a fotóra!

Kujbusné dr. Mecsei Éva, a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárának igazgatója elmondta, eddig a Levéltár a Városnap alkalmából mindig az általa őrzött régi iratokat mutatta be. Hozzátette, ezért most úgy gondolták, hogy összefognak a közgyűjteményekkel, a múzeummal és a könyvtárral és megmutatják azokat a forrásokat, amelyekre kevésbé gondolnak azok, akik a várostörténetet kutatják.

A virtuális sétán elhangzott, a múlt nagyon fontos ahhoz, hogy megértsük, mi zajlik a jelenben és hogy megálmodjuk, milyen lesz a jövő.

 

Múlt-jelen-jövő

 

Bajnay Kornél, a FIDESZ-KDNP önkormányzati képviselője azt mondta, ha az ember nem ismeri a múltját, akkor a jelene is bizonytalanná válik. Hozzátette, múltból építkezünk, hogy mindig tudjuk előre menni.

A Nyíregyházát megismerni vágyók Sipeki Péter gyűjteményéből megnézhették Hammel József városfotóit, vagy azokat a várost bemutató képeslapokat, amelyek a Jósa András Múzeum gyűjteményét gyarapítják. A régi Nyíregyházáról felidézett képet Kéry Péter várostörténeti filmje tette teljessé. A rendező-operatőr úgy vélte, a település lakóinak nagyon fontos az, hogy megismerjék a történelmüket. Ezért még 1987-ben elkezdtek egy filmsorozatot, ami Nyíregyháza történetét dolgozza fel. Ebben a sorozatban bemutattak a kezdetektől egészen a a 20. századig minden olyan fontos eseményt, amely a város történetében jelentős volt.

A várostörténeti kiállítás a Levéltárban egy hónapon keresztül várja ingyenesen azokat, akik kíváncsiak a 264 évvel ezelőtt újratelepített város régi arcára.

ME.
Fotó: Szarka Lajos
 

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Egy különleges sportágválasztó Nyíregyházán

A programok ugyancsak népszerűnek bizonyultak a fiatal vendégsereg körében.

Visszhangja is van a Nyírség Füvészkertjének

Hányan jártak már Önök közül hazánk egyik legfiatalabb füvészkertjében? Pedig nincs messze...

Felértékelődött a diákmunka a munkaerőhiány miatt

Fontos, hogy megbízható iskolaszövetkezet legyen a foglalkoztató.

5 ezer doboz cigaretta

A barabási Tipet-hegy térségében elfogott férfiak 9 mesterkarton cigarettát csempésztek Ukrajnából.

Nagydíjgyőzelem - minden kategóriában győzött Dél-Koreában a Cantemus!

Óriási sikert aratott a nyíregyházi kórus Jeju szigetén

Előfordulhat felhőszakadás

Napközben csak kevés helyen alakulhat ki zivatar.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!