Link küldése Link küldése

Vigye a mobilját, ha használt autót vesz!
2016.11.24.A Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesületének nyíregyházi alelnöke úgy véli, az applikáció hasznos, mert még mindig sokan trükköznek a kilométeróra visszatekeréssel és a törések elhallgatásával.

Nem lehet tudni, hogy mennyi kilométert futott, volt-e törve, egyáltalán milyen volt az előélete egy használt autónak Magyarországon. Ezt mondják a nyíregyháziak. Bereczki Szabolcs úgy véli, ezért is vesznek sokan Nyugat-Európában használt kocsi, mert annak az adataiban jobban megbíznak. 

– Az a tapasztalatom, hogy egy német autónak a szervízháttere sokkal inkább megbízható, mint bármelyik magyar autónak a szervízháttere, az útviszonyokról meg nem is beszélve – tette hozzá Bereczki Szabolcs.

 

Van, aki garantálja

 

– 81 ezer kilométer van benne, és ezt mi 100 százalékosan garantáljuk! – mondja Gulyás József, a 3G Autókereskedés tulajdonosa, miközben beindít egy Opelt. Ebben a nyíregyházi autókereskedésben garantálják, hogy annyi kilométer van a kocsiban, mint amit az óra mutat. A tulajdonos azt mondja, egész Európában bevált gyakorlat, hogy egyes nepperek trükkösen visszatekerik az órát. Esetleg úgy sóznak rá egy járművet az óvatlan vásárlóra, hogy elhallgatják, a járgány törve volt. A Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesülete ezért már korábban is szorgalmazta, legyen egy adatbázis, ahonnan le lehet kérdezni az autók pontos adatait. Az ügyfélkapun keresztül 2012 óta lehet információt kapni a kocsik előéletéről. Most novembertől azonban egy mobiltelefonos applikáció is segíti a vásárlókat. 

– Évek óta javasoltuk a kilométer óra lekérdezések lehetőségét. Ezt 2012 óta az okmányirodai gépjármű-nyilvántartási rendszerben lehetővé vált, tehát 2012 óta minden egyes adásvételnél rögzíteni kell a kilométeróra állásokat, és két éve pedig az okmányirodai rendszerből lekérdezhetőek, illetve internetes felületen, ügyfélkapun keresztül lekérdezhetőek már az óra állások. Most pedig a legújabb fejlesztéssel, okos telefon applikációval is pár kattintással elérhetőek – tette hozzá Gulyás József, aki a Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesületének alelnöke.

 

Tízből kilenc manipulált

 

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Hivatalának mobilos adatlekérdező szolgáltatásával jelentősen csökkenthetjük a használtautó vásárlás kockázatait. Ez azért is fontos, mert a statisztikák szerint, havonta átlagosan több mint 50 ezer használt autó cserél gazdát Magyarországon. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület idén júniusi közleménye szerint az importált használt gépjárművek 90 százaléka, a belföldi kereskedelemben értékesítésre kerülő példányok pedig mintegy 50 százaléka manipulált kilométerórákkal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy éves szinten az országba importált tíz használt gépjárműből kilencet, míg a belföldi kereskedelemben értékesítésre kerülő darabok csaknem felét hamis adatokkal sózzák rá a naiv vevőkre.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: internet)

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Karbantartási munkálatok miatt szünetelni fognak a határátléptetések

A hálózatfejlesztések a közúti és vasúti határátkelőhelyeket is érintik.

Örökségtúra a Felső-Tisza-vidéken, a Középkori Templomok Útján – Az ismeretlen Szatmár

A Középkori Templomok Útja Egyesület újabb túrára invitálja az érdeklődőket.

Baleset a felüljárón – Métereken át maga előtt tolta a vétlen járművet egy teherautó

Hétfő este a Tiszavasvári úti felüljáró tetején egy nyerges vontató szabálytalanul váltott sávot.

Totálkárosra égett egy személygépkocsi a Garibaldi utcán kedd reggelre

Ma hajnalban a Garibaldi utcán kigyulladt egy személygépkocsi.

Közel 40 méteren keresztül tolt maga előtt egy járművet egy kisteherautó

Tegnap délután a Korányi Frigyes utcán egy teherautó figyelmetlenül váltott sávot.

Befejeződött a Bem József Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagintézményének korszerűsítése

Több intézményt is felújítottak az elmúlt hónapokban Nyíregyházán.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!