Link küldése Link küldése

Velünk élő hagyományok: Tirpák lakodalmas
2016.07.15.A tirpák lakodalmas, a hapsz jellegzetes dallamaira gyakoroltak a táncosok Kácsor István és Kácsor- Ignácz Gabriella koreográfus-házaspár vezetésével a Kölyökvárban. Már az októberi nagy eseményre készülnek, amikor is egy héten át visszamennek a táncosok az időben és felelevenítik a tirpákok lakodalmas hagyományait. Ágoston Ildikó, a Szabolcs Néptáncegyüttes táncosa, az egyesület elnöke vállalta magára a szervezési feladatokat. Neki segítenek a Nyíregyházán működő táncegyesületek, és szakemberek, például dr. Bodnár Zsuzsanna néprajzkutató, a Generációk Mandabokori Kulturális és Szociális Egyesülete, akik a tirpák gasztronómiáról gondoskodnak az októberi eseményen. Mellettük a Tirpák Citera és Népi Zenekar a népi énekre figyel, a Tirpákok Lakosságáért Egyesület pedig hozza majd tánckarát és lovasait, az Evangélikus Egyház pedig az eredeti tirpák esketést eleveníti fel a múzeumfalu templomában. Az eseményen fellép majd a Szabolcs Néptánc Egyesület apraja-nagyja és a Művészeti Szakközépiskola táncosai is.

További képekért kattintson a fotóra!

A viseletek elkészítésében Mészáros Attila segítette a szervezők munkáját. A turisztikai, népi szenzáció egy héten át várja majd az érdeklődőket. A tematikus hat nap alatt a múzeumfaluban bárki megnézheti, hogyan készítették az asszonyok annak idején a süteményeket, a csigatésztát, és hogyan kopasztották a tyúkokat. Ahogy haladunk előre az időben, elérkezünk a szombathoz, amikor az esküvő lesz.

 

Eljött a 24. óra

 

Ágoston Ildikó főszervező, a Szabolcs Néptánc Egyesület táncosa, az egyesület elnöke kifejtette, ötszázéves lesz a reformáció 2017-ben. Innen jutott az eszükbe, hogy Nyíregyháza lakosságának jelentős része tirpák, vagy tirpák elődökkel rendelkezik. Ágoston Ildikó hozzátette, az Evangélikus Egyház kötődik a legjobban a tirpákokhoz, és nyíregyházi lokálpatriótaként úgy érzi, a 24. órában vagyunk, az igazi tirpák nemzedékek, akik még őrzik a tirpákok hagyományait, idős korban járnak. Ezért szeretnék az ő lábaikról levenni a táncokat és emlékeiket megőrizni a következő nemzedékek számára.

 

Film készül az eseményről

 

A szervezők az egy hét eseményeit dokumentálni is szeretnék annak érdekében, hogy a felelevenített események ne vesszenek feledésbe.

Bíró József, a Szabolcs Néptáncegyüttes művészeti vezetője hozzátette, a tirpákság, akiket annak idején betelepítettek Nyíregyházára, megérdemli azt, hogy autentikus és nagy estés filmet kapjon, ami róluk szól, nekik szól és természetesen az utókornak.

 

Produkció hatalmas összefogással

 

Az októberi tirpák lakodalmas táncait és néprajzi vonulatát Szilágyi Zsolt, a Művészeti Szakközépiskola néptánctagozatának mestere álmodja meg. A mester elmondta, amikor az egész ötletet kitalálták és megkeresték, akkor az működött benne, hogy a tirpák lakodalom, mint néprajzi jelenség vajon hogyan ragadható meg és vihető úgy színpadra, hogy megmaradjon a néprajzi hitelessége, hiszen a szervezők szeretnék a hagyományos, tradicionális gyökereit megmutatni.

A pályázati forrásokból és egyéb materiális és természetbeli felajánlásokból megvalósuló esemény fő napja október 8-án, szombaton lesz a Sóstói Múzeumfaluban. A szervezők kérik, akinek kedve van és hozzá tud járulni a produkció sikeréhez, jelezze szándékát időben a főszervezőnél.

M. E.

(Fotó: Trifonov Éva)

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Megnyílt a Munkácsy 50!

Szombattól, a Múzeumok éjszakáján a nagyközönség is találkozhat a Munkácsy 50 kiállítás 30 képével.

Munkácsy 50 – Október 14-ig látható a vándorkiállítás Nyíregyházán

Boros Judit művészettörténész tartotta a tárlatvezetést a Munkácsy 50 című kiállításon.

Szolgálati és lefoglalásból származó gépjárműveket árverez a Rendőr-főkapitányság

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság nyilvános árverése.

Égett a tető – A Szent István utcába riasztották a tűzoltókat

Tegnap délután a Szent István utcára, égő tetejű házhoz riasztották a tűzoltókat.

A hajléktalanok társadalomba való visszaillesztésére kellene törekedni az LMP szerint

A hetedik alaptörvény-módosítással kapcsolatos véleményét közölte az LMP.

Zajlanak a járda és kerékpárút építések – Előre nem látható problémákkal küzdenek!

Nyíregyháza több pontján zajlanak út- és járdaépítési, valamint felújítási munkálatok.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!