Link küldése Link küldése

Változott a sürgősségi ellátás rendje
2019.01.12.


 Január 1-jétől országszerte megváltozik, gyorsabb és biztonságosabb lesz a sürgősségi ellátás rendje. A változásnak köszönhetően a lehető legrövidebb idõ alatt rögzítik a beteget a sürgősségi ellátás informatikai hálózatában. Az úgynevezett triázs rendszer segítségével, amely súlyossági kategóriákat különböztet meg, a beteget azonnal besorolják az aktuális állapotának megfelelõen. (Megjelent a Nyíregyházi Napló január 11-ei számában) 


 Mindegyik kategória esetében meghatározzák, hogy mennyi idõn belül kell ellátásban részesülnie az adott betegnek. A cél az, hogy a lehetõ legrövidebb idõn belül – mentõvel történõ érkezéskor 5 percen belül – rögzítsék a beteget a sürgõsségi ellátás informatikai rendszerében, majd állapotának súlyossága szerint 10 percen belül sorolják be a triázs rendszerben.

Állapotfelmérés az első lépés

A rendszer nem teljesen új keletû Nyíregyházán, hiszen közel tíz éve alkalmazzák a triázs rendszer alapvetõ elemeit a Jósa András Oktatókórházban. Teljesen természetes, hogy elõször a legsúlyosabb betegeket látják el, akik halaszthatatlan orvosi beavatkozást igényelnek. Ezután következnek azok a betegek, akiknek tünetei kevésbé súlyosak, vagyis egy beavatkozási sorrendet kell felállítani. A rendszer fontos résztvevõje az úgynevezett triázs ápoló, aki a beteg megérkezését követõen azonnal elvégez egy gyors, 1–3 perces elsõdleges állapotfelmérést, és ha a páciensnek azonnali beavatkozásra van szüksége, késedelem nélkül a megfelelõ kezelõhelyiségbe irányítja. A szakmai protokoll szerint az azonnali ellátást igénylõ és a kritikus állapotú eseteket 5–10 percen belül, a sürgõs eseteket 30 percen belül el kell látni. A kevésbé sürgõs esetek egy órát, a halaszthatóak két órát várakozhatnak. Az elsõ triázst mindig felülvizsgálják, s ha netán rosszabbodna a beteg állapota, elõrébb veszik a várakozók listáján, vizsgálat nélkül senkit sem küldenek haza.

Új szereplő a diszpécser

Az új rendszer, egyben a nyíregyházi Sürgõsségi Betegellátó Centrum egyik legfontosabb új szereplõje a sürgõsségi osztályos diszpécser, akinek feladatai közé tartozik többek között a betegfogadás, az információadás, a felvilágosítás, a betegdokumentáció elõkészítése. A diszpécser folyamatosan összeköti a betegeket a közvetlen ellátókkal, és idõpontot egyeztet további ellátásra. A betegek az elsõ állapotfelmérõ vizsgálat után tõle kapják meg azt a kártyát, amely írásban is tájékoztatja õket arról, hogy körülbelül mennyi várakozási idõre számíthatnak, mikor kerülnek sorra, illetve mikor távozhatnak. Az õ munkája az egyik leglényegesebb új eleme a triázs rendszernek. A betegek könnyen felismerhetik, és hozzá fordulhatnak, hiszen feltûnõ zöld pólót visel, amelynek hátán „Segíthetek?” felirat olvasható. Az osztály kilenc ápolója dolgozik ezentúl ebben a munkakörben. A triázs rendszerben mindig tudni lehet, hogy az adott beteg éppen hol tart az ellátás folyamatában.

11 óra után emelkedik a betegszám

A nyíregyházi Sürgõsségi Osztályon általában 11 óra után emelkedik a betegszám, 16 óra tájban tetõzik, és egészen késõ estig egyre sûrûbb lesz a betegforgalom. Naponta 90–110 beteget látnak el az osztályon, a január és a február minden évben leterheltebb, ugyanis az influenzás idõszakban egyéb panaszok is megszaporodnak, olyankor a napi 150 beteg sem ritka.
A sürgõsségi rendszer átalakításának ezért fontos új eleme az úgynevezett Akut Alapellátó Egység, az a helyiség, ahol a kevésbé sürgõs eseteket látják el. Fontos hangsúlyozni ugyanakkor, hogy ez az egység nem helyettesíti a háziorvosi ügyeletet, amely folyamatosan mûködik, így ezzel is tehermentesíthetõ az SBO.

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

A szocialisták hazánk európai jövőjéről és a hétvégi demonstrációkról

Magyarország jövője Európában címmel hívott össze sajtótájékoztatót péntek délutánra az MSZP.

Influenzajárvány – Részleges látogatási tilalom a Jósa András Oktatókórházban

Január 21-étől, hétfőtől részleges látogatási tilalmat rendelt el a Jósa András Oktatókórházban.

Ásványvizes palackkal oltotta majdnem kigyulladó járművét egy sofőr Nyíregyházán

Csütörtök este a Debreceni úton egy haszonjármű műszerfala kezdett füstölni.

Véget ért a Rejtett Kincsek Down Egyesület érzékenyítő projektje

Lezárta a Láss másként és segíts elnevezésű érzékenyítő projektjét a Rejtett Kincsek Down Egyesület.

Kerékpárját toló nőt gázoltak el egy újfehértói kijelölt gyalogos-átkelőhelyen

Péntek reggel Újfehértó belterületén egy kerékpárját a zebrán áttoló nőt gázolt el egy haszonjármű.

Ikergyermekeket hagyott hátra a Sóstói úti társasház kilencedik emeletéről kizuhanó nő

Csütörtök délután a Sóstói úton egy társasház kilencedik emeletéről kizuhant egy nő.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!