nyiregyhaza.hu
Hírek Galéria

Városháza Városinfo Programajánló

Műsorajánló

E-Városháza

Hírek » Helyi hírek

Kiállítások a Kállay Gyűjteményben


A Tehetségek című képzőművészeti kiállításnak, illetve a Komiszár-letétnek ad helyet a Kállay Gyűjtemény május 31-éig.

2014 és 2020 között 7200 milliárd forintot kap Magyarország az Európai Uniótól a gazdasághoz kapcsolódó turisztikai és egyéb beruházások támogatására. Ezt Komoróczki István, a Nemzetgazdasági Minisztérium tervezés-koordinációjáért felelős államtitkára mondta Nyíregyházán, a Kállay Gyűjteményben tartott kiállításmegnyitón, ahol egyszerre két új tárlat is megtekinthető.

Hangsúlyozta, ebből közel 200 milliárd forint áll az elkövetkező 7 évben majd rendelkezésre ahhoz, hogy olyan, a beutazó hazai vagy külföldi turisták által meglátogatható intézményeket, turisztikai attrakcióra alkalmas célpontokat fejlesszenek, amelyek a későbbiekben gazdasági fejlődést is generálnak.

Dr. Kovács Ferenc polgármester a Kállay Gyűjtemény jövőjéről beszélt a megnyitón. Elmondta, hogy tavaly január elsejétől a város lett a múzeumok fenntartója. Akkor elindítottak egy folyamatot, amelynek része, hogy a Kállay Gyűjtemény a Kállay-kúriába költözhessen.

Kifejtette: – Amin most dolgozunk, hogy a Kállay-kúriát, az épületet a város ingyen megkapja a kormánytól, ez folyamatban van. Én remélem, hogy ebben az évben minél hamarabb lezárul. Szeretnénk a felújításra is támogatást, és felújítsuk azt az épületet, és oda vigyük át a Kállay Gyűjteményt.

Az egyik új tárlat a Komiszár-letét címet viseli. A Kállay Gyűjteményben 3000 darabos gyűjteményét helyezte el Komiszár Dénes. A helytörténész kollekciójának nagyobb részét a Magyar királyság, illetve a Magyar Népköztársaság kitüntetései alkotják, de jelentős az európai anyag is. A gyűjteményben szerepelnek még folyóiratok, meghívók és többek között korabeli értesítések is. A Komiszár-letét bemutatása mellett Komoróczki Nóra, Galántai Zsófia, Pap Sándor Dezső és Balogh József festményei is megtekinthetőek.

Ulrich Attila, a Kállay Gyűjtemény igazgatója elmondta: – Négy művészt hívtunk meg, ezek a művészek nem életvitelszerűen festenek. Nem akarom azt a szót használni, hogy amatőrök, nem amatőrök, mert mindegyiknek megvan a képzettsége hozzá, de nem ez a fő profilja az életüknek.

Komoróczki Nóra Manó néven fest. Elmondta, hogy utazásai és kirándulásai alkalmával megörökíti a pillanatokat és később azokat festi meg: – Olajfestményeket állítottunk ki, amelyeknek a témája elsősorban a tájkép. Különböző jellegűek, megfigyelhetőek a viharos tájtól kezdve a csendéletig, amely nyugalmat sugároz, vagy a téli tájé.

A tervek szerint a Komiszár-letétnek nagy szerepet szánnak a múzeumpedagógiai órák bemutatásánál és a kutatók számára is értékes forrást jelenthet majd. A két kiállítás május 31-éig látható a Kállay Gyűjteményben.


nyomtatás | visszaTovábbi hírek

2019.02.16. Felkészülni, vigyázz - KUPADÖNTŐ!!!
2019.02.15. Elérkezett a pillanat – Szombaton lesz a II. Nyírségi Disznótoros Fesztivál!
2019.02.15. Térkép segíti majd a II. Nyírségi Disznótoros Fesztiválra érkezőket a tájékozódásban
2019.02.15. Minden, amit a II. Nyírségi Disznótoros Fesztiválról tudni kell!
2019.02.15. Ingyenes autóbuszok járnak majd a Disznótoros Fesztiválra – Íme a pontos menetrend!