nyiregyhaza.hu
Hírek Galéria

Városháza Városinfo Programajánló

Műsorajánló

E-Városháza

Hírek »

Bölcs Jaroszláv és a Tihanyi Apátság is téma volt a hétfői levéltári délelőttön


A Közös múltunk projekt keretében nyitott fotókiállítást a kijevi Nagy Fejedelem, Bölcs Jaroslav életéről, magyar kapcsolatairól Nyíregyházán, a levéltár-történeti délelőttön a nyíregyházi Ukrán Konzulátusvezető. A megnyitón a Kárpátaljai Állami Levéltárral közös kutatásokról, adatcseréről osztottak meg információt a rendezvény civil vendégeivel.

Korábban a levéltár életét meghatározó személyiségek szerepeltek a levéltár-történeti délelőttökön, az újabb időkben az intézménytörténet a téma, a vármegyék iratainak nyomát kutatják, illetve kapcsolatokat építenek a társintézményekkel. Nyíregyházán csupán a XX. század elejéről őriznek dokumentumokat, a Bereg megyei, illetve Ung – Ugocsa – Máramarosi anyagot Kárpátalján vigyázzák, a beregszászi és ungvári feldolgozó intézményben. A hétfő délelőtt egy kiállítást, történelmi mesét és a határon túli kapcsolatok beszámolóját hozta.

Kujbusné Dr. Mecsei Éva, a Levéltár igazgatója elmondta:

Néhány éve elindítottunk egy levéltár-történeti programsorozatot és ennek keretében gondoltuk, hogy a Bereg megyét érintő iratanyagról is essen szó. Mivel ez az iratanyag Beregszászban és Ungváron van, így meghívtuk kárpátaljai kollégánkat, illetve egy kicsit távolabbra is tekintünk a közös múltban és ennek kapcsán mutatjuk be a nagykövetség és az ukrán konzulátus kiállítását I. András és Anasztázia kapcsolatáról.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A kijevi nagy fejedelem életéhez kapcsolódó fotókiállítás látható volt már Budapesten, Miskolcon és Tokajban is.

Annak idején a Bölcs Jaroszlav lánya I. András király felesége volt. Másik két lánya a francia, és a norvég király felesége volt. 5 fia bizánci, lengyel családi kapcsolatokban állt. Tehát nemcsak ezer éve, hanem most is szoros kapcsolat van a két szomszédos ország között, ezeket a kapcsolatokat csak ápolni kell és fejleszteni.

– fogalmazott Gupalo Arkady Nyíregyházi Ukrán vezetőkonzul.

A megnyitón az időutazás ezer éves közös történelmünk korszakait idézte István korától, a dinasztikus házasságok kapcsolatrendszerét, I. András és Jaroszlav lánya, Anasztázia történetét.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A Tihanyi apátság nem akármiért van ezeken a képeken, hiszen I. András alapította, és az első magyar emléket, a Tihanyi Alapítólevelet is neki köszönhetjük. A Tihanyi apátságban alakította ki András a családi temetkezőhelyet is.

 szólt a múltról a Levéltár igazgatója.

A történelmi mese úgy folytatódik, hogy 1060-ban elhunyt András. Anasztázia egyedül maradt a három gyerekkel, és a német-római császár udvarában talált menedéket. Anyakirálynőként igazán jó tanácsokat adott fiának, aki egy újabb dinasztikus házasságban találta magát.

A képekben és információkban gazdag fotókiállítás két hónapig lesz nyitva Nyíregyházán, a Levéltár földszintjén.

 

Matyasovszki Edit


nyomtatás | visszaTovábbi hírek

2019.01.16. Sport XXI - Atlétikai verseny a Nyíregyházi Egyetem csarnokában
2019.01.15. Ideiglenesen lezárták a Toldi utca Deák Ferenc és Kölcsey utca közötti szakaszát
2019.01.15. Hidegkátyúzás a belvárosban – Folyamatos a téli útburkolati hibák javítása
2019.01.15. Emlékdélutánt tartottak Henzsel Ágota főlevéltáros tiszteletére Nyíregyházán
2019.01.15. Fokozott rendőri jelenlét a téli időszakban – Öt tanács a Rendőr-főkapitányságtól