Link küldése Link küldése

Ünnepi emlékülés – Reformáció 500!
2017.11.14.


Luther Márton megújította a hit világát, a reformáció pedig túlnyúlt a teológia határain – erről is szóltak a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából és a Reformáció 500. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepli emlékülésen hétfőn, a református esperesi hivatalban.


 

Reformáció – 500!

 

1517. október 31. - Luther Márton ezen a napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, mely reformok sorozatát eredményezte az élet minden területén. A reformáció nem pusztán a 16. század emléke. Egy közös örökség mindannyiunknak, melynek nélkülözhetetlen eleme a megújulás – hangzott el a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából és a Reformáció 500. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepi emlékülésen. Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke kiemelte:

 

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos


„Hogyha belegondolunk a reformáció nagy tanításaiba, hogy egy hiszékeny világban mit jelent az igaz hit, amire az ember ráhagyatkozhat. Egy kegyetlen világban, az a kegyelem, amit Luther fölfedezett. Sokféle vallás, könyvvallás között egy olyan szentírás, amiben nem a gyűlöletre uszítanak, hanem a szeretetre tanítanak bennünket egy olyan világban, amely produkál áldozatokat, mi pedig azt a Krisztust hirdetjük, aki önmagát áldozta fel az emberért, hogy megváltsa. És egy olyan mániában, amikor az ember szeretne szinte 'megistenülni' és istenkedik ebben a világban, akkor mi Kálvin után azt mondjuk, hogy Egyedül Istené a dicsőség!”

 

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos


Református és evangélikus lelkészek, valamint a megye településeinek polgármesterei is részt vettek az emlékülésen. Elhangzott, a Reformáció 500. évfordulója alkalmából több programot tartottak már Nyíregyházán. Dr. Gaál Sándor esperes-lelkipásztor kiemelte, a református és az evangélikus gyülekezetek külön-külön rendezvényeket is tartottak, október 31-én pedig közös fáklyás felvonulással és ünnepi istentiszteletben emlékeztek meg az 500 évvel ezelőtti nagy történelmi eseményről. Elhangzott, új református templom alapkövét teszik le Örökösföldön november 18-án, szintén aznap tartják a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Reformátusok Találkozóját a Continental Arénában.


Dér Vivien

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Villanyoszlopot tört egy személygépkocsi Bedőbokornál, százan maradtak áram nélkül

Délelőtt Bedőbokornál egy autós letért az útról, árokba hajtott, majd kitört egy villanyoszlopot.

Szabó Ilonát 90. születésnapja alkalmából köszöntötték Nyíregyházán

90. születésnapja alkalmából Szabó Ilonát köszöntötte Mussó László önkormányzati képviselő.

Régi hagyomány, hogy a családok gyermekeik születését egy facsemete elültetésével ünneplik

2015-ben indította el Nyíregyháza önkormányzata és a városüzemeltető cég az Újéletfa-projektet.

Szív Világnapja rendezvény a Kossuth téren – Fontos a prevenció

Ingyenes szűrővizsgálatokkal várják az érdeklődőket a Szív Világnap alkalmából a Kossuth térre.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!