Ulánusok Nyíregyházán


2017.03.20.


A lengyel hadviselés, azon belül az ulánusok előtt tiszteleg a Jósa András Múzeum szombaton nyílt időszaki tárlata. A kiállítás megnyitója keretében lengyel hagyományőrzők rögtönzött hadi bemutatót is tartottak, melyen egy ágyú is eldördült.


Ágyúdörgés és fegyverropogás zaja rázta meg a várost szombat délelőtt. Nem a lengyel-magyar háború tört ki, de háborúba illő jeleneteknek lehettek tanúi, akik ellátogattak a Benczúr térre a Jósa András Múzeumhoz. Ugyanis lengyel hagyományőrzők tartottak látványos bemutatót a 20. századi ulánus harcmodorból. A harci jelenet a múzeumban a 7. ulánus ezredet bemutató kiállítás megnyitójának a része volt. A tárlaton az egyenruhák, fegyverek, nyergek mellett az ulánusok életét, hétköznapjait bemutató bőséges festmény- és fotóanyag is látható.

Roman Ruśplo, a Minsk-Mazowiecki Ulánus Múzeum munkatársa elmondta, a bemutatott tárgyak között még az ezred megalakulása előtti időkből is vannak, tehát az 1918 és 1921 közötti időszakból. Valamint vannak olyanok is, amik az 1930-as évek második feléből, 1939-ből vannak.

Ulánus-huszár rokonság

A lengyel ulánusok története a XVII. századba nyúlik vissza, és tulajdonképpen a magyar huszárokkal egy tőről fakadnak.

– A lengyel ulánus ugyanaz, mint a magyar huszár. Könnyűlovas katona, szablyával harcol, meg ugye nekik van egy különleges fegyverük, az úgynevezett pika vagy dzsida. De ugyanazt tett, mint a magyar huszár: az ellenséget felderítette, üldözte, elvágta az utánpótlási útját – mutatta be az ulánusok és a huszárok közötti hasonlóságot Dr. Bene János, a Jósa András Múzeum igazgatója.

Lengyel-magyar partnerség

A mostani kiállítás egy hosszabb távú lengyel-magyar együttműködésnek köszönhetően jött létre, aminek keretében például Minsk-Mazowiecken már bemutattak magyar kopjafákat, illetve II. Rákóczi Ferencről is rendeztek kiállítást. Leszek Celej, a Minsk-Mazowiecki Ulánus Múzeum igazgatója kiemelte, még két évvel ezelőtt kötöttek együttműködési megállapodást a Jósa András Múzeum igazgatójával. Ennek a megállapodásnak a keretében hozták most el a Minszk-Mazowiecziki múzeumban található gyűjteményből azt a válogatást, amely 7. lublini ulánus ezred történetét mutatja be.

A barátság ápolása

A tárlat Nyíregyháza lengyel kapcsolatainak az ápolása szempontjából is lényeges. Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere úgy fogalmazott, fontos ezeknek a kapcsolatoknak a fenntartása, hogy élővé tegyék a két nép hagyományos barátságát. Hangsúlyozta, Nyíregyháza egy turisztikai hely is, ahova sok lengyel vendég érkezik, és nem mindegy, hogy a lengyelek milyen képet alkotnak a mostani magyarságról. A kiállítás június 5-ig tekinthető meg a Jósa András Múzeumban.

Zadubenszki Norbert

 

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Figyelem! Várhatóan már idén „behívót" kapnak az 50-70 év közöttiek!

Idén ősztől a tervek szerint országossá válik a vastagbélszűrési program.

Operákat fújnak vasárnap

A nyolcadik tavaszi estjére készül a nívódíjas Szabolcsi Koncert Fúvószenekar.

Kodály-hangverseny 1937-ben

1982-ben emléktáblát helyeztek el a Móricz Zsigmond Színház épületén.

Tudatosan, környezettudatosan

Számos intézmény, köztük óvodák és bölcsõdék energetikai korszerûsítését valósították meg.

Hello Nyíregyháza! már a hatodik alkalommal

A minden korosztálynak programokat kínáló kavalkád este a Kelemen Kabátban koncertjével zárult.

Központi ballagás Nyíregyházán

Idén dr. Ulrich Attila alpolgármester fogadta a maturanduszokat.

Ezt olvasta már?
X
A megelőzésre hívták fel a figyelmet a nyíregyházi rendezvényen
Pénteken, Nyíregyháza város rendezvényén egész napos kiállítással és teszttel várták az érdeklődőket
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!