Link küldése Link küldése

Tovább korszerűsíti az adórendszert a NAV
2019.02.10.


Egyre több bevallást készít el helyettünk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2017 óta. 2019-től az e-szja rendszer azonban még több embernek könnyíti meg az adóbevallást. Idei újítás, hogy az internetalapú bevallást mostantól az őstermelőkre és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyekre, valamint az egyéni vállalkozókra is kiterjesztik.


Újabb kört vont be az adóhatóság az elektronikus adózásba. 2019-től például az őstermelőknek is egy kattintásra lehetővé teszik az adóbevallás kitöltését. Az egyéni vállalkozóknak ugyanezen a felületen önállóan kell benyújtaniuk az szja-bevallásukat, az adminisztrációjukat ugyanakkor megkönnyíti a NAV által összeállított bevallási tervezet – mondta el Kiss Péter András, a NAV adószakmai szóvivője az M1 Summa című műsorában.

Mint mondta, tavaly még bővült, idén pedig már bezárult a kör, hiszen most már az egyéni vállalkozók is beléptek azok közé, akiknek készült tervezet, így már tovább bővülni nem lehet. Hozzátette, minden olyan embernek, akinek az adata megérkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, azaz munkáltatói kifizetői adattal rendelkezik, azoknak a NAV készíti a tervezeteket.

A NAV szakértője szerint fontos rögzíteni ugyanakkor, hogy az egyéni vállalkozóknak és az őstermelőknek nem lesz automatikusan bevallásuk május 20-án éjféltől. Nekik mindenképpen be kell lépniük a programba, azaz ki kell egészíteniük azt, mielőtt véglegesítenék a digitális formanyomtatványt.

A rendszer tulajdonképpen “spórolás”

Kiss Péter András szerint a rendszer igazából „spórolás”, ha kulcsszót kellene rá találni. Az ügyfelek ugyanis időt takarítanak meg, hiszen nem kell minden rubrikát kitöltögetni, miután a rendelkezésre álló adatokból már egy összeállított, kész tervezetet kapnak, amit csak át kell futniuk. A hivatal részéről pedig szintén megtakarítás, hiszen mintegy 134 tonna papírt spórolt meg – fűzte hozzá.

Megvan az emberek bizalma

A NAV szóvivője hangsúlyozta azt is, hogy az elmúlt két évben fokozatosan növekedett azoknak a száma, akik a világhálón érvényesítették az adóbevallásukat. A tavalyi években a 4,7, illetve az 5,1 millió tervezetből az első évben másfél millióan, tavaly pedig már 2,1 millió ember intézte el úgy az adóbevallását, hogy semmit nem kellett tennie. A NAV elkészítette, nekik rá sem kellett nézni, később pedig automatikusan vált bevallássá a tervezet a rendszerben. Hangsúlyozta, látszik, hogy az embereknek van bizalmuk a hivatallal szemben.

hirado.hu

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Ma lejár a felsőoktatási jelentkezések határideje

Ma éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre a E-felvételin kereszt

Marad a napos, száraz idő vasárnap is

Gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!