Több mint egy éves szünet után ismét megnyitotta kapuit a Kállay Gyűjtemény


Link küldése Link küldése

Több mint egy éves szünet után ismét megnyitotta kapuit a Kállay Gyűjtemény
2018.03.13.


A 25 esztendős intézményt továbbra is a Széchenyi utca 1. szám alatti épület 2. emeletén látogathatják. A jubileumi ünnepségre megérkeztek a Kállay család képviselői is.


In asperis et prosperis.

– vagyis jó sorsban, balsorsban együtt, hirdeti a Kállay család jelmondata.

S március 13-án, az 1993 márciusában nyitott, a maga nemében páratlan történeti gyűjtemény jubileumi esztendejében is összegyűltek Nyíregyházán a Kállayak. A gyűjteményalapító Kállay Kristóf, a Szuverén Máltai Lovagrend szentszéki nagykövetének fia, Miklós, nyilván a nagyapa, az egykori miniszterelnök emlékére kapta a nevét.

Nagyon örülök, hogy ezt sikerült megcsinálni. Az én lakásomon Pesten még rengeteg tárgy van, amit ide fogok ajándékozni. Elnézést kérek a magyar kiejtés miatt, de én Olaszországban születtem. Nagyon jó volt ebben a családban felnőni.

– nyilatkozta az apja nyomdokain indult Miklós, aki államtudományt tanult, 12 évig a Máltai Rend titkára volt, ma Budapesten nyugdíjas. A 12 esztendeje elhunyt Kállay Kristóf és a nagyapa akarata szerint illett ápolni a családi hagyományt, tanulni a magyar nyelvet, gyűjteni az értékeket, s rendre találkozni a nemes rokonokkal.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója történészként már régebbről ismerte a kincseket, tisztában volt értékeivel. Úgy véli, a fontosak között is a legfontosabb a kitüntetés gyűjtemény.

Ez a falerisztikai gyűjtemény a Magyar Nemzeti Múzeum kitüntetés gyűjteményével vetekszik. Olyan értékek, olyan kincsek találhatók ebben a gyűjteményben, amik páratlanok. Tehát amikor át fog kerülni a Kállay Házba ez a kiállítás, akkor frekventáltan erre a gyűjteményre fogunk odafigyelni.

Frekventált figyelmet kap majd e tudomány az új épületben, nem kevésbé a Máltai Rend egyedülálló bemutatója. A múzeum kutatók figyelmébe ajánlja Kállay Miklós levelezését és azt az iratanyagot, melyet az 1942 és 44 közötti Magyarország miniszterelnökétől ránk hagyományozott a család.

Nemcsak a múltra, hanem a jövőre is utal gondolataival a város történész alpolgármestere, Dr. Ulrich Attila.

A lényeg az, hogy Magyarország, a magyar társadalom több száz éven keresztül egy olyan rendszerben élt és mozgott, amelyet a nemesség és a polgárság irányított. Itt egyfajta kultúra kialakult ezekben a körökben, és egy olyan értéket, egy olyan nemzeti értéket képvisel, melyet a mai kor digitális gyerekeivel mindenképpen meg kell ismertetni.

A több tízezer objektumot őrző gyűjtemény az alapító Kállay Kristóf szülőházába, a Bessenyei térre költözik 2019 év végén, ahol egy komplex fejlesztés után 1200 négyzetméteren kap új lehetőséget és új funkciót is. Az eddigi kincsek bővülnek majd egy várostörténeti kiállítással, melynek forgatókönyvét a Jósa András Múzeumban készítik.


Matyasovszki Edit

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Szatmárban a Piccolik

A záróhangverseny augusztus 17-én 19 órakor kezdődik Nyíregyházán.

A gyermekeket is várja Nyíregyháza testvérvárosa - Partiumi Magyar Napok 2018

Bábelőadások és gyerekkoncertek a 17. Partiumi Magyar Napokon.

Táncolj Nyíregyháza!

A Szieszta vendége volt Asztalos Gyula, aki az amerikai és indiai tánc kultúrát mutatta be.

Egy különleges program a Kállay Gyűjteményben

A részleteket Dohanics László ismertette a Nyíregyházi Televízió stúdiójában.

Sztárparádé a VIDOR-on

Milyen elõadásokat láthatunk augusztus 24. és szeptember 1. között? – kérdeztük Sediánszky Nórától.

Vidék, röghöz kötöttség, csendes lázadás, helyi érték – Interjú Nagy Zsukával

A könyvhétre jelent meg a nyíregyházi Nagy Zsuka legújabb, Pigment című verseskötete.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!