Link küldése Link küldése

Több adójogszabály változás is életbe lépett az új évben
2019.01.11.


A legjelentősebb a szociális hozzájárulási adó csökkentése, de például a családi adókedvezmény összege kettő eltartott esetén 2019-től havi 40.000 forintra emelkedett. Ezek mellett jelentősen változott a béren kívüli juttatások rendszere.


A látványcsapat-sportok támogatásának jogcímei kiegészültek a sportcélú ingatlan üzemeltetésének költségeire vonatkozó támogatás nyújtásának lehetőségével. Nemcsak az energiahatékonysági beruházások, hanem az energiahatékonysági felújítások esetén is igénybe vehető már adókedvezmény. A kata alanyok számára kedvező hír, hogy az alanyi áfamentesség értékhatára 8 millió Ft-ról 12 millió Ft-ra emelkedett.

A kisvállalati adóalanyiság választásának értékhatára a korábbi 500 milliós bevétel és mérlegfőösszeg helyett 1 milliárd forintra emelkedett, és nettó adótartozás nem érheti el az 1 millió forintot. A 3 milliárd forint bevételt átlépő adózók kiesnek a kiva hatálya alól. Az evaalanyiság 2019-ben már nem választható. Az idei adóváltozások közül a legjelentősebb a szociális hozzájárulási adó csökkentése, a hatéves bérmegállapodás értelmében idén júliusban újabb 2 százalékponttal, 19,5 százalékról, 17,5 százalékra mérséklődik ez a munkaadókat terhelő járulék. A családi adókedvezmény összege kettő eltartott esetén havi 40.000 forintra emelkedett.

Továbbá szélesebb körben megosztható a családi adóalap-kedvezmény. 2019-től az adóhatóság az egyéni vállalkozók számára is készít bevallási tervezetet a rendelkezésére álló kontrolladatok alapján, vagyis bővül azon személyek köre, akik a bevallási tervezet kiegészítésével, javításával teljesíthetik bevallási kötelezettségüket. A cafeteria rendszer egyszerűsítése jegyében 2019-től jelentős mértékben redukálódott a béren kívüli és az egyes meghatározott juttatások rendszere. Kikerült az adómentes juttatások köréből a munkáltatói lakáscélú támogatás, a mobilitási célú lakhatási támogatás, valamint a hallgatói hitelszerződés alapján fennálló tartozás törlesztéséhez a munkavállaló számára kifizetett juttatás. Ezek a juttatások főszabály szerint bérként adóznak a jövőben. A béren kívüli juttatások közül kikerült a 100.000 forint készpénz cafeteria is. Megmarad 2019-ben a SZÉP kártya, három alzsebét összességében 450 ezer forinttal lehet feltölteni. Szállásra évi 225 ezer, vendéglátásra évi 150 ezer, szabadidős szolgáltatásra évi 75 ezer forintos összegben adható. Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege havi 7 500 forintra, napi 250 forintra emelkedett.

A saját jogú nyugdíjasok 36 órás munkaviszonyuk után egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezettek. Népegészségügyi termékadó kötelessé váltak a gyümölcspárlatok és a gyógynövényes alkoholos italok is. A lakossági átutalások 20 ezer forintig mentesülnek a tranzakciós illeték alól.


Szoboszlai Tibor

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

A szocialisták hazánk európai jövőjéről és a hétvégi demonstrációkról

Magyarország jövője Európában címmel hívott össze sajtótájékoztatót péntek délutánra az MSZP.

Influenzajárvány – Részleges látogatási tilalom a Jósa András Oktatókórházban

Január 21-étől, hétfőtől részleges látogatási tilalmat rendelt el a Jósa András Oktatókórházban.

Ásványvizes palackkal oltotta majdnem kigyulladó járművét egy sofőr Nyíregyházán

Csütörtök este a Debreceni úton egy haszonjármű műszerfala kezdett füstölni.

Véget ért a Rejtett Kincsek Down Egyesület érzékenyítő projektje

Lezárta a Láss másként és segíts elnevezésű érzékenyítő projektjét a Rejtett Kincsek Down Egyesület.

Kerékpárját toló nőt gázoltak el egy újfehértói kijelölt gyalogos-átkelőhelyen

Péntek reggel Újfehértó belterületén egy kerékpárját a zebrán áttoló nőt gázolt el egy haszonjármű.

Ikergyermekeket hagyott hátra a Sóstói úti társasház kilencedik emeletéről kizuhanó nő

Csütörtök délután a Sóstói úton egy társasház kilencedik emeletéről kizuhant egy nő.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!