Link küldése Link küldése


Tizenegy helyszínen koszorúztak


2017.10.20.


Az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából megemlékezés-sorozat indult Nyíregyházán. Ma tizenegy helyszínen tartottak koszorúzást, megemlékezést. Az önkormányzat központi ünnepsége hétfőn 10 órakor kezdődik.


 

Koszorúzások városszerte

 

A Sóstói út elején, a volt ÁVH székháznál kezdődtek a nyíregyházi megemlékezések. A 61 évvel ezelőtti eseményeket az Apáczais diákok idézték fel. Beszédet Andó Károly az iskola igazgatója és önkormányzati képviselő tartott, aki azt is elmondta a tanulóknak, hogy milyen lehetett diákszemmel a forradalom. A megemlékezés-sorozat Nagy Imre domborművénél folytatódott. Ott a Váci Mihály Kulturális Központ közművelődési szakembere, Lázár István azt mondta:

„A minisztertanács elnöke volt, aki határozottan kiállt elvei mellett. A forradalom bukását követően koncepciós perben halálra ítélték és 1958-ban kivégezték. Elvhűsége örök példa lehet számunkra! Életét két mondattal megmenthette volna a bíróságon. Ha egyikkel lemond és ha a másikkal elismeri Kádár János kormányfőségét. Nem tette meg.”

 

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

 

A domborműnél a Kodály Zoltán Általános Iskola diákjai mondtak verseket. A városban tizenegy helyszínen tartottak koszorúzást, megemlékezést pénteken. Az önkormányzat központi ünnepsége hétfőn 10 órakor kezdődik.

Egyes előrejelzések szerint borult, csapadékos, kellemetlen idő várható hétfőn – így ez befolyásolhatja az október 23-i ünnepség helyszínét. A „Szabadság napja" című ünnepi megemlékezés helyszíne a tervek szerint és a hagyományoknak megfelelően a Hősök tere lesz. Ám a himnusszal kezdődő, polgármesteri beszéddel és a Kölcsey gimnazisták műsorával folytatódó esemény rossz, csapadékos idő esetén beköltözik a Váci Mihály Kulturális Központba. A főhajtás, koszorúzás viszont – hacsak nincs valamilyen extrém időjárási helyzet – természetesen az emlékműnél folytatódik, a Hősök terén. Érdemes tehát figyelni a híreket a helyszínt illetően. A Hősök terén segítők is informálnak majd a helyszínen, hogy az ünnepség hol kezdődik: nyílt színen vagy fedett helyen.

Dér Vivien

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Kátyújavítás másképpen

Forradalmian új, mobil infraredes technológiára épülő, aszfaltburkolat kátyúzó módszert mutattak be.

Előzetes letartóztatásban maradnak az embercsempészek

Meghosszabbították az előzetes letartóztatást.

Baleset az Orosi úton

Egy külföldi kamion szabálytalanul váltott sávot és összeütközött a mellette haladó személyautóval.

Rendhagyó osztályfőnöki óra a tűzoltóságon

A nyíregyházi tűzoltók múltjával ismerkedhettek meg rendkívüli osztályfőnöki óra keretében.

Felbontották az utat Sóstógyógyfürdőn

Közműkiváltási munkákat végeznek Sóstógyógyfürdőn.

Az államigazgatásban résztvevőket készítették fel

Szakmai felkészítést rendeztek az igazgatóságon.

Ezt olvasta már?
X
Az év természetfotósa 2016
A NaturArt Magyar Természetfotósok Szövetség pályázatának válogatása december 7-től a VMKK-ban.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!