Link küldése Link küldése

Tisztelgés a homok nagy tudósa elõtt
2018.03.10.


Westsik Vilmos 135 évvel ezelõtt, 1883. március 3-án született a Pozsony közelében fekvõ Modor településen. Szülõvárosában elvégezte az állami tanítóképzõt, majd a keszthelyi Felsõbb Gazdasági Tanintézetben szerzett 1905-ben oklevelet. Városunkba érkezése elõtt dolgozott Kecskeméten, Jászberényben, Árvaváralján, majd az elsõ világháború után, amelyet közkatonaként harcolt végig, Kiskunfélegyházán. A háborús sérülései miatt 1924-ben nyugdíjazták. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2018. március 9-i számában.)


A Tiszántúli Mezõgazdasági Kamara 1926-ban homokjavító kísérleti telepet létesített Nyíregyházán, a város által díjtalanul átengedett, a Szarvasszigeten található területen. A kísérleti telep vezetésével 1929 tavaszán Westsik Vilmos gazdasági felügyelõt, a kamara gazdasági szaktanárát bízták meg, akit egyúttal a téli gazdasági iskola vezetõjévé is kineveztek. Ettõl kezdve majd egy fél évszázadon át „a nyírségi táj arculatának formálására, a mostoha körülmények között gazdálkodó parasztság életének jobbítására” fordította tudását és energiáját.

Vetésforgó kísérleteivel életet próbált lehelni a nyírségi homokba és a termelékenységet növelni. Elsõként vizsgálta, hogyan hat a szalma-, istálló- és zöldtrágyázás, valamint a mûtrágyázás a talajtermékenységre. Kísérleti eredményei igazolták, hogy „tudással, hittel, ügyszeretettel a homokon is dús eredményeket lehet elérni”. Tapasztalatait a téli tanfolyamokon megjelent gazdáknak is igyekezett átadni.

Darányi Kálmán földmûvelésügyi miniszter is elismeréssel szólt munkájáról, amelyet az 1935-ben tett látogatása alkalmából személyesen is megtapasztalt. A kormányzó 1940-ben gazdasági tanácsosi címmel tüntette ki. Jelentõs szakirodalmi tevékenységet is kifejtett. 1952-ben a mezõgazdaság terén kifejtett munkásságáért Kossuth-díjjal tüntették ki. A Homokkísérleti Gazdaság jogutódjaként 1955-ben létrejött Nyírségi Mezõgazdasági Kísérleti Intézet is igényt tartott munkásságára egészen 1957-ig, nyugdíjba vonulásáig. 1976. január 29-én hunyt el. Utca és egy szakiskola õrzi nevét. Szobrát 1983-ban állították fel egykori munkahelyén.

(Szerzõ: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Amiről az utcák mesélnek – Lapok a Nyírvidék történetéből 1.

A várostörténeti rovat cikkeinek megírásához alapvető forrásként használom a Nyírvidék című lapot.

Amiről az utcák mesélnek... – Osztrák-Magyar Bank

Az Osztrák-Magyar Bankot 1878-ban alapították.

Pénzügyi palotából múzeum

A palota építését a városlakók részérõl élénk érdeklõdés kísérte.

Pénzügyi palotából múzeum

Az épület terveit Maróthy Kálmán nyugállományú mérnökkari ezredes készítette el.

Zsidó hõsi halottak emlékmûve

Városunk több emlékjellel õrzi az elsõ világháborúban hõsi halált haltak emlékét.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!