Téliesítés után


2017.02.16.


Még nem érdemes megszabadítani a vízmérő berendezéseket a téli védőburkolattól, hiszen a szakemberek szerint még lehet olyan hideg, amely kárt tehet bennük. Ezen a télen több vízmérő fagyott el a Nyírségvíz szolgáltatási területén, mint máskor. Ez nem csak a szolgáltatónak jelent problémát, hanem a fogyasztóknak is, hiszen a költségek őket terhelik.


Bár már február második felében járunk, az időjárási előrejelzések szerint mégsem érdemes megszüntetni a téli szigetelést a vízmérő berendezések aknafedőin. A Nyírségvíz Zrt. munkatársai a hideg idő beálltával folyamatosan felhívták a fogyasztók figyelmét arra, téliesítsék az aknákat, ahol a vízmérő berendezések vannak, hiszen ha az elfagy, a közel 17 ezer forintos cserélési díj a fogyasztót terheli. Magyarországon már régen nem volt olyan tartós hideg, mint ebben az évben. A folyamatos, több csatornán jelentkező figyelemfelhívás ellenére sok fogyasztó mégsem tett eleget berendezésvédő kötelezettségének.

 

100 helyett 1300 bejelentés

 

A Nyírségvíz Zrt. 86 településen szolgáltat, ellátási területéről eddig 1300 mérő elfagyását, hideggel összefüggésbe hozható meghibásodását jelentették. Ez az előző évek adataihoz viszonyítva jelentős emelkedést mutat, hiszen a korábbi években átlagosan 100-110 esetet jeleztek a szolgáltatónak.

 

A fagyást be kell jelenteni

 

Pampuch Józsefné, a Nyírségvíz Zrt. értékesítési osztályvezetője elmondta, amennyiben azt észleli a felhasználó, hogy nincs vize, akkor azt haladéktalanul be kell jelenteni a szolgáltatónak. A hibaelhárítást végző szakemberek kimennek a helyszínre és megvizsgálják, hogy elfagyott-e a mérő, hiszen sok esetben, – ebben az időszakban 880 esetben szerencséje volt a felhasználónak, mert nem fagyott el a mérője, – csak ki kell olvasztani a hálózatot. Az osztályvezető kifejtette, ezt haladéktalanul jelenteni kell. Az igazi problémát azonban az jelenti, ha nem lakott az ingatlan és a fagyást nem jelentik be, mert akkor ott még nagyobb károk keletkezhetnek.

 

Kerti csapok, vízmérők

 

Ebben az esetben egy hatályos jogszabály értelmében a kiszállási díjon túl az elfolyt víz árát, a belső rendszerben keletkezett hibák javíttatását és mérő cseréjét is a fogyasztónak kell fizetni.

A szakemberek szerint akkor érdemes a szigetelést az aknákban megszüntetni, ha már tartósan jó időt jósolnak a meteorológusok. Ez vonatkozik a kerti csapokra is, még most azokat sem célszerű megnyitni.

A szolgáltató szerint különös gondot kell fordítani az üdülőövezetekben található berendezésekre és csapokra, hiszen azokat a téli hidegben csak ritkán ellenőrzik a tulajdonosok. Amennyiben az időjárás már lehetővé teszi, érdemes ellátogatni a hétvégi házakba, a külterületi telkekre és ellenőrizni, nem okozott-e a tél valamilyen problémát az ingatlan vízellátásában.

ME.

(Fotó: internet)

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Ráfutás a vasúti átjárónál

Az anyagi kár jelentős.

Főtt a harcsa Leveleken

A helyi önkormányzat kempingjében szerveztek halászléfőző versenyt szombaton.

LEGO-nap a Mórában

Április 27-én délután helyi közösségi szerepvállalás keretében szerveztek rendezvényt.

Karbantartási munkálatok

Az Aquarius Élmény- és Parkfürdő 50 méteres uszodájának sátorfedése elbontásra kerül.

Regionális döntőnek adott otthont Nyíregyháza

Közlekedésbiztonsági versenyt rendeztek a repülőtéren.

Lions egészségügyi szűrőnap

A megelőzés jegyében ingyenes egészségügyi szűrésekkel és várták az érdeklődőket.

Ezt olvasta már?
X
Ráfutás a vasúti átjárónál
Az anyagi kár jelentős.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!