Link küldése Link küldése

Telet űztek, kiszét égettek
2017.02.25.– Nagyon unom a telet, és már szeretném, hogy tavasz legyen – telet űzni jött Budai Gábor Zalán a Kazinczyba. A nyíregyházi óvodás azt mondta, már elege van a hideg időből, ezért magával hozta az egész csoportját, hátha sikerül a hűvös, szelet időt elzavarni. A téltemetés a Kazinczy tornatermében kezdődött. Itt már kereplőkkel, evőeszközökkel és fedőkkel lármáztak a diákok, hogy megfutamodjon a tél. Majd bemutatták az iskola kisze bábját is. Egykoron ez a bábu jelképzete a betegséget és a halált a településeken. Folyóba dobása, vagy elégetése pedig azt jelentette, a közösség megszabadul az elmúlástól és megtisztul a nyavajáktól. A Kazinczyban közben azt is felidézték, hogy ilyenkor a farsangi időszak végén, milyen ünnepségeket tartottak a magyar falvakban.

 

„Temessétek el a farsangot méltóan!"

 

A Kazinczy tagintézményben régi hagyomány a téltemetés. A rendezvényre nem csak az iskola diákjait, hanem nagycsoportos óvodásokat is meghívnak. Így csalogatják őket az intézménybe. 

– Mi minden évben ilyenkor februárban megrendezzük a kisze báb égetést, most is nagyon fontos a számunkra, hogy a környező óvodákat elhívjuk, mert nem titkolt szándékunk, hogy minél többen jöjjenek az iskolánkba és iratkozzanak be. Ilyenkor nagyon nagy számban jelennek meg és örömmel látjuk őket, ha már ezen a programunkon részt vesznek és ezt beépítjük az iskolába csalogató programsorozatunkba, akkor többnyire vissza is térnek – fejtette ki Heteyné Timándi Tünde, tanítónő.

 

Átmeneti lehűlés után jobb idő jöhet

 

A kisze bábbal egy körmenetet is tartottak a diákok. Lármát csapva, kurjongatva, többen maszkban, busóálarcban kerülték meg az iskolát. Ezt követően pedig az intézmény udvarán rakott máglyára dobták a szalmabábut. Az előrejelzések szerint a báb égetésének meg lesz a haszna, mert egy nap lehűlés után ismét emelkedni kezd majd a hőmérséklet Nyíregyházán.

Z. Pintye Zsolt

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Sokakat vonzott a tó a hosszú hétvégén

Sóstó természeti különlegessége, a Tófürdő az idei nyár folyamán is nagy népszerűségnek örvend.

Kitárulnak a fürdõ kapui a nyíregyházi nyugdíjasoknak

A program kedvezményezettjei a lakcímkártyájuk szerint nyíregyházi illetõségû nyugdíjasok.

Nyaralás 2018

A nyári vakáció előtt az elmúlt évhez képest is jelentősen nőtt az előfoglalások száma.

Az Északi-sarkvidék egyik ikonikus állatával is találkozhatunk a Nyíregyházi Állatparkban

A rénszarvas az Északi-sarkvidék térségének ikonikus állata.

Nyíregyházán is Cinema City Filmünnep

A Cinema City Filmünnep idei műsorán több mint 50 filmet nézhet meg a közönség.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!