Link küldése Link küldése

Távol-keleti győzelem a Cantemus Fesztiválon
2018.08.21.


11 ország 22 kórusa vett részt a Nyíregyházán rendezett 12. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzus programjában. A Jósa András Kórház egyik osztályának megsegítésére rendezett koncerttel indult, majd a megyejáráson, minősítő hangversenyen, folklór esten és záró gála rendezvényen túl kedd este, a karvezetői mesterkurzus záróhangversenyével ér véget az egyhetes fesztivál.


Egy hete még az ujjainkon számoltuk, hányat kell aludni a fesztivál megnyitójáig. Aztán feltűnt egy japán kislány a nyíregyházi piac felé vezető úton, egy csoport kórista a belvárosban a Fülöp-szigetekről, a zászlórengeteg a Kodály Iskola bejárata fölött. Buszok és tömegek a körúton. Ez már fesztivál volt a javából! Augusztus 15-én, a nyitó jótékonysági hangversenyen 686 ezer forint gyűlt össze, amelyet a Jósa András Kórház Geriátriai Osztályának ajánlottak fel a szervezők. A megyejárás a megyeházán rendezett díszhangversennyel indult. Egy dél-afrikai egyetemi kórus és egy gyermekkar a Fülöp-szigetekről adta a műsort. Két impulzív együttes.

- Dél-Afrikában a kultúra része az éneklés - nyilatkozta Martin Berger, a Stellenbosch Egyetemi Énekkar karvezetője Dél-Afrikából. - Az emberek énekelnek az utcákon, amikor összegyűlnek ünnepelni, akkor is. Ez nemcsak egy formális dolog, az énekkari próbát sem hagyják abba, utána is énekelnek, ez a társadalomban gyökerezik.

Érdekes rezes és bambuszból készült hangszerekkel, tradicionális eszközökkel vonult színpadra a Fülöp-szigetekről Nyíregyházára érkezett gyermekkar, akik 5 éve a „Világ Kórusa” címet kapták a Llangolleni Nemzetközi Kórusversenyen. Egy székesegyház kórusaként ők énekelték a pápalátogatás hivatalos himnuszát.

- Sikerünk titka a zene és az ima elsődleges hatalma. Rengeteg gyakorlás és alázat. Minden vasárnap fellépünk a misén, ami szintén nagy fegyelemre tanítja a kórus tagjait. Ez a mi titkunk - fogalmazott Maria Theresa Vizconde-Roldan karvezető, a Hail Mary the Queen Gyermekkar vezetője a Fülöp-szigetekről.

További képekért kattintson a fotóra!

A megyejárás közben volt folklór est és fesztivál hangverseny. A minősítő koncert egyértelműen távol-keleti győzelemmel zárult. A nemzetközi zsűri négy arany és öt ezüst minősítést adott ki. Kína, Japán, Dél-Korea dalosai kiválóan szerepeltek, de az argentín, holland, orosz együttes, valamint Pécel és Kassa kórusa is jó színvonalon teljesített.

A közönség folklór díját Dél-Afrika énekkara, a verseny nagydíját, Tóth Sándor szobrászművész Kodály-plasztikáját egy dél-koreai gyermekkar kapta, de ez utóbbira szavaztak a kurzustagok is.

Különdíjat alapított a Kodály Társaság, de jutalmazták a legjobb Kodály-mű előadóját, egy kínai egyetemi énekkart.

A szombati Folklór Est nemcsak zenei élményt, de káprázatos látványt is nyújtott a Kossuth téren az érdeklődő városlakóknak, ahol Nyíregyháza polgármestere, dr. Kovács Ferenc is köszöntötte a vendégeket és a közönséget.

- Mi nyíregyháziak, nagyon büszkék vagyunk a fesztiválszervező Cantemus Kóruscsaládra, és büszkék vagyunk arra is, hogy ismét otthont adhatunk ennek az európai szinten is jelentős komolyzenei rendezvénynek - mondta a polgármester.

Augusztus 20-án, közel ezer énekes közreműködésével, a díjkiosztó gálahangversenyen búcsúztak a fesztivál résztvevői. Kedd este a karvezetői mesterkurzus zárta végérvényesen a Cantemus 2018-as nemzetközi fesztiválprogramját.

(Fotó: Szarka Lajos)

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Az én könyvtáram – Szakmai napot szerveztek a Móricz Zsigmond Könyvtárban

Február 1-jén indult a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” EFOP-os projekt.

Baleset Sóstóhegyen – Elveszítette uralmát egy sofőr járműve felett, kerítésbe rohant

Kerítésnek csapódott egy személygépkocsi Sóstóhegyen, jelentős az anyagi kár.

Nyíregyházi tanulmányúton vettek részt Lembergből érkező turisztikai szakemberek

Június végén Lembergbe, egy nagyszabású turisztikai workshopra kapott meghívást városunk.

Totálkárosra égett egy személygépkocsi, a két fiatal még időben elhagyta a járművet

Szombat hajnalban Felsősima és Kálmánháza között két fiatal lesodródott az útról.

Így alakul az Egyenlő Bánásmód Hatóság október havi ügyfélfogadása

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság az emberi méltóság garanciális intézménye.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!