Táncosok színe-java érkezik a világból


2017.08.12.


Nyolc nemzet táncosai mutatkoznak be Nyíregyházán jövõ héten. A 8. Nyírség Nemzetközi Nép­tánc­fesztivál augusztus 16-án nyitja meg kapuit. A folklórhagyományok szerelmesei többek között a Kossuth téren, a Szabadtéri Színpadon és a Váci Mihály Kulturális Központban láthatják a fesztiválon részt vevõ 11 táncegyüttest.


Nyolc év kihagyás után, idén újra megszervezik a Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivált. Augusztus 15-én érkeznek majd a mûvészek a megyeszékhelyre, 16-ától pedig már 8 nemzet 11 együttese mutatja be szülõföldjének legszebb, leglátványosabb népi táncait. A rendezvény hivatalos tájékoztatóján dr. Ulrich Attila alpolgármester kiemelte, lesz egy Nemzeti Nap augusztus 17-én, amikor a táncosok nemcsak fellépnek, hanem „lépéseket” is tanítanak majd délután, a Kossuth téren.

 

Különleges produkciók

 

Láthatunk majd táncosokat Tajvanból, Portugáliából, Olaszországból, Horvátországból, Észak-Ciprusból és a Szilágyságból is – de a fesztivál kiemelt szereplõje a szibériai Novoszibirszkbõl érkezõ néptáncegyüttes lesz, akik magas ugrásaikkal kápráztatják majd el a nézõket – mondta Demarcsek György fesztiváligazgató.

– Az oroszok egy stilizált táncot mutatnak majd be. Az együttesrõl egyébként azt kell tudni, hogy szinte balett­alapú a koreográfiájuk, a látványos és értékes produkció mûvészi értéke pedig kiemelkedõ.
A fesztiválon négy magyar, egyben nyíregyházi együttes, a Figurás, az Igrice, a Szabolcs és a Nyírség Táncegyüttes lép majd fel többek között a Kossuth téren, a Szabadtéri Színpadon és a Váci Mihály Kulturális Központban.

 

A népzene is hangsúlyt kap

 

– A rendezvény a néptánc mellett a népzene számára is kiemelt szerepet biztosít – mondta a fesztiváltitkár, Ugyan Attila. A táncos hozzátette, minden együtteshez nagy létszámú zenekar érkezik és ezek be is mutatkoznak a nagyérdemûnek. Az augusztus 20-ai, világzenei koncert után fesztiválzáró gálamûsor lesz a Kossuth téren 20 órától, majd államalapításunk alkalmából tûzijátékkal zárják a néptáncfesztivált. A rendezvény fõ támogatója Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Dér Vivien

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Kigyulladt egy személygépkocsi motortere

Feltehetően elektromos zárlat miatt kigyulladt egy dízel üzemű személygépkocsi motortere.

Pénteken kezdődik az év legvidámabb hete

Augusztus 25-én kezdetét veszi a Móricz Zsigmond Színház szervezésében az év legvidámabb hete.

Zárult a szigligeti tábor

Kilenc turnusban, közel 1200 nyíregyházi diák üdülhetett a város szigligeti gyermektáborában.

Színházi olvasópróba

Októberben mutatja be a Diótörő című darabot a Móricz Zsigmond Színház.

Nem pihennek a mentősök

Nagyon gyakran fordul elő, hogy a frontok miatt belgyógyászati panaszokhoz riasztják a mentőket.

Orendi Mihály lett a díszpolgár

Orendi Mihály lett Nyíregyháza új díszpolgára.

Ezt olvasta már?
X
Zárult a szigligeti tábor
Kilenc turnusban, közel 1200 nyíregyházi diák üdülhetett a város szigligeti gyermektáborában.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!