Szenzáció! – Az egész ország a Nyíregyházi Állatpark újszülött vörös pandáiért rajong


Link küldése Link küldése

Szenzáció! – Az egész ország a Nyíregyházi Állatpark újszülött vörös pandáiért rajong
2018.08.09.


Kis pandák születtek a Nyíregyházi Állatparkban! A vörös macskamedve néven is ismert faj igen ritkán szaporodik zárt tartási körülmények között, így a jelenleg 9 hetes ikerpár igazi szenzációnak számít.


A kölykök szüleikkel közös kifutóban élnek s a mai napon állatorvosi vizsgálaton vettek részt, ahol a súlymérés és ivarmeghatározás történt. A 2 egészséges nőstény utód 610 gramm és 720 gramm testtömegű jelenleg.

A nyíregyházi kis panda tenyészpár 4 éve él együtt, Ting-ting Pozsonyból, míg Szecsuán a Dublin Zoo-ból érkezett a Nyíregyházi Állatparkba az Európai Fajmegőrzési Program keretében. Fogságban nagyon nehezen szaporodnak, így hatalmas öröm és szakmai siker volt az ikerpár születése. A kölykök szürke bundával látták meg a napvilágot s az első hetekben teljesen magatehetetlenek voltak, a szemük is csukva volt

Ebben az időszakban az anya állat szinte egész nap a kicsinyeivel volt, most már azonban csak a szoptatáskor keresi fel őket.

A vörös bundás kölykök rekord gyorsasággal növekednek s már szüleik miniatűr másai. Egyre érdeklődőbbek a külvilág iránt is, így a szerencsésebb látogatók hamarosan megtekinthetik a ritka kis panda ikreket.

A vörös macskamedve (Ailurus fulgens) néven is ismert állatok, a Himalája, illetve Észak-Burma magashegyi erdeiben valamint Szecsuán nyugati felén és Jünnanban élnek 2000-4800 méteres magasságban. Bundájukat hosszú, durva fedőszőrök, az alatt pedig tömött aljszőrzet alkotja, mely melegen és szárazon tartja őket a hideg és nedves környezetben. Bozontos, hosszú farkukat, fejpárnának vagy takarónak is használják.

A vörös macskamedve név az állatok medvére emlékeztető külsejére utal, ráadásul ugyanolyan jól másznak fára-félig behúzható karmaik segítségével, illetve nyalogatják magukat tisztára, mint a macska. Táplálékuk jórészt bambuszból áll, alkalmanként azonban előszeretettel fogyasztanak tojást, rovarokat, madárfiókát és kisemlősöket is.
A mellső végtagjukon hat ujjuk van. A hatodik ujj a csuklócsont megnagyobbodása, amely szembefordítható a többivel, így könnyedén le tudják szakítani a bambuszhajtásokat.

A nap bármely szakában aktívak lehetnek, de főleg alkonyatkor járnak táplálék után. Átlagosan a napnak csupán az 56 %-át töltik ébren, ami feltehetően az alacsony energiatartalmú táplálékhoz való alkalmazkodás miatt alakult ki.

Jelenleg alig 10.000 egyed él vadon, számuk az utolsó 50 évben körülbelül 40 %-kal csökkent, elsősorban az élőhely elvesztése illetve az orvvadászat miatt.


Forrás: Nyíregyházi Állatpark

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Impromtu Nyíregyháza belvárosában

A film a tervek szerint jövő tavasszal kerül a mozikba.

Nagy melegben legjobb szomjoltó az egészséges, biztonságos csapvíz!

Az időjárás előrejelzések a következő napokra is meleg, kánikulai időt jósolnak.

Megtartotta augusztusi ülését Nyíregyháza Idősügyi Tanácsa

Napirendre került többek az Élettörténetek pályázat újbóli meghirdetése.

Felidézzük az ünnep egykori hangulatát

Egy riport 32 éve készült.

Lassan vége a dinnyeszezonnak

A gazdák szerint a jövő héten már búcsúzik a mézédes gyümölcs.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!