Link küldése Link küldése

Szatmárban a Piccolik
2018.08.13.


Szatmárcseke, Tiszakóród és Csenger után augusztus 17-én Nyíregyházán is szerepel a XX. Szatmári Zenei Napok koncertsorozatával a Piccoli Archi Ifjúsági Zenekar, Nagyné Ligeti Edit vezetésével.


Purcell, Vivaldi, Reger, Peris, a lengyel Czyz, illetve a Carmen szvit tételei csendülnek fel a héten szatmári református templomokban és a nyíregyházi Kálvin téri templomban augusztus 14., 15., 16-án és 17-én, 18 illetve 19 órától.

„Az idei műsor a barokk művektől kezdve egészen a XX. századi művekig a romantikán át mindenféle” – jött az ajánló a Piccoli Archi zenekarvezetőjétől.

A Vikár Sándor Zeneiskola hegedűtanára Nagyné Ligeti Edit 1985-ben alapította az ifjúsági vonós zenekart. A cél nyilván a zenekari játék megismerése, a hangszerek összjátéka, az együtt muzsikálás öröme, amivel másoknak is élményt okozhatnak. A koncertek – karácsonykor vagy nyáridőben, tavasszal és a tanév végén, zeneiskolai és városi eseményeken – összekovácsolják a fiatal muzsikusokat, egy magasabb szintre helyezik a hangszeres játékot.

„A Szatmári Zenei Napok ötlete azért született, hogy a Nyíregyházától távolabbi kisebb településekre is eljusson a vonós komolyzene. Ezeket a hangversenyeket, amelyek szatmári református templomokban zajlanak, megelőzi egy zenei tábor, ahová a Piccoli Archi Ifjúsági zenekar odaköltözik a hangversenyeket megelőzően és egy intenzív próbafolyamat keretében felkészül a hangversenyekre.”

A 20 tagú ifjúsági zenekar találkozott már a művekkel a zeneiskolai tanév második felében. Most a szatmárcsekei zenei táborban készülnek a hangversenyekre, finomítják a programot zeneiskolások, művészeti szakiskolások és egyetemista diákok. Kedvelik egymás társaságát. Jó a hosszú nyár után ismét találkozni, együtt muzsikálni.

Csapó Márton, az Egri Hittudományi Főiskola szeminaristája, egykori "vikáros" mondja:
"11 éve tanulok hegedülni. Ebből 10 évet a zeneiskolában, illetve a főiskolán is folytattam önszorgalomból a hegedülést. Az életem egyik nagy része a zene, és úgy gondoltam, hogy már a zeneiskolai tanulmányomat befejeztem, mégis az én életemhez, a lelki világomhoz szükséges a zene, hogy mindig ki tudjak kapcsolódni, fel tudjak töltődni."

A közönséget – gyerekeket és fejkendős néniket – a helybeli lakosságból szervezik a helyi lelkészek.

Augusztus 14-én Szatmárcsekén lesz a nyitó hangverseny, majd Tiszakóród és Csenger következik. A záróhangverseny augusztus 17-én 19 órakor kezdődik Nyíregyházán, a Kálvin téri református templomban.

Matyasovszki Edit

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Horváth Illés „királysága”

Fülöp király fiából a VIDOR Fesztivál idejére a francia Fülöp királlyá változott Horváth Illés.

Programdömping a VMKK-ban!

Nincs megállás, a Váci Mihály Kulturális Központ egész évben kínál programokat.

Véget ért a XII. Cantemus Fesztivál

Bemutatjuk a fesztivál kiosztott díjait.

Macbeth – Elkezdődtek a próbák

Ezekben a percekben tartja Horváth Illés rendező a Macbeth című előadás olvasópróbáját a színházban.

Sugarloaf: Emlékek kötnek Nyíregyházához

A Sugarloaf 23 éves fennállása alatt ma már a hazai könnyûzenei élet egyik ikonja.

Arany Érdemkereszttel tüntették ki Lutter Imrét

Az előadóművész, drámapedagógus, médiaszakember nyíregyházi gyökerekkel rendelkezik.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!