Link küldése Link küldése

Szabolcsi haditengerészek a háborúban – Sosem hallott titkokra derült fény a Levéltárban
2018.07.10.


Az első világháború befejezésének évfordulóján hat szabolcsi katona fiatal életéről és tengeri csatáiról tartott előadást a Levéltárban Lucza János a Megyei Honismereti Egyesület titkára.


A megye haditengerészeket is adott az I. világháborúnak – bizonyította ezt az emlékezés esztendejében a helytörténész kutatása. Sokan nemcsak érdeklődéssel, de értetlenkedve is figyeltek a témára, hogyan kerültek szabolcsi fiatalok a haditengerészethez? 1918-ig Fiuméban volt a Császári és Királyi Haditengerészeti Akadémia és Magyar Királyi Állami Tengerészet Képző intézménye. Az első világháború végén Fiume elvesztésével mindkét tengerészeti tisztképző tanoda megszűnt, majd Budapesten létesült két időszaki intézmény. Ezzel a történettel indult a helytörténész kutatása.

A 100 éves évforduló, 1918 kötelességünkké tette, hogy tudományos hitelességgel, de helytörténeti kutatómunkával állítsuk össze a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei haditengerészek életéről az eddigi ismereteket. Elsőként egy neves történetkutató könyve jelent meg a monarchia fiumei Katonai Haditengerészeti Akadémiájáról. Ezt Bene igazgató úrtól kaptam, az alapján aztán megkezdődött a helybeli gyűjtés, és itt egy szép Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei csokrot tudok átnyújtani a kedves érdeklődőknek.

– kaptuk a tájékoztatást Lucza János helytörténésztől, a Megyei Honismereti Egyesület titkárától.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Horváth József említett könyve, a Nautica, a Fiumei Tengerészeti Akadémia története 1999-ben jelent meg. Ennek adatai nyomán, illetve helytörténeti kutatások során derült fény arra, hogy hat szabolcsi fiatal harcolt az I. világháborúban a haditengerészetnél.

A nyíregyházi a kormányzó szárnysegédje volt, a fehérgyarmati, a mátészalkai, a csengeri, a kemecsei és az újfehértói haditengerészek pedig hajókon szolgáltak, most személyiségükről, a hajók történetéről, és csatáikról adott számot a kutató.

Az egész Adriai-tengert, a Földközi-tengert ők zárták le és jelentősen meg tudták védeni az amerikai, a francia, az olasz hadihajóktól és léghajóktól, torpedó rombolóktól. Végig biztosították a tengeri útvonal zárását a szárazföldi csatákhoz. Ez a másik kiemelkedő jelentősége a haditengerészetnek.

– folytatta az izgalmas történetet a helytörténész.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A csengeri és a kemecsei tengerészek leszármazottaival tudott még találkozni Lucza János, tőlük kapott fotókat és okmányokat, meséltek a családi legendákról.

A kutató eddigi gyűjtőmunkájának, előadásainak dokumentumait átadta a levéltárnak, melyek alapján tudományos rendszerezés után értékes szakdolgozatok születhetnek egy neves táblabíró, egy neves főügyész, egy neves püspök és most egy neves tengerész életéről, munkásságáról is.


Matyasovszki Edit

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Egy különleges sportágválasztó Nyíregyházán

A programok ugyancsak népszerűnek bizonyultak a fiatal vendégsereg körében.

Visszhangja is van a Nyírség Füvészkertjének

Hányan jártak már Önök közül hazánk egyik legfiatalabb füvészkertjében? Pedig nincs messze...

Felértékelődött a diákmunka a munkaerőhiány miatt

Fontos, hogy megbízható iskolaszövetkezet legyen a foglalkoztató.

5 ezer doboz cigaretta

A barabási Tipet-hegy térségében elfogott férfiak 9 mesterkarton cigarettát csempésztek Ukrajnából.

Nagydíjgyőzelem - minden kategóriában győzött Dél-Koreában a Cantemus!

Óriási sikert aratott a nyíregyházi kórus Jeju szigetén

Előfordulhat felhőszakadás

Napközben csak kevés helyen alakulhat ki zivatar.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!