Link küldése Link küldése

Sütöttek, főztek, felszolgáltak! A Schnitta Sámuel Országos Szakmai Emlékversenyen jártunk




2019.01.09.


Schnitta Sámuel hazai és nemzetközi szinten is ismert, elismert éttermi szakember volt. Magyarországon és külföldön is tanult, dolgozott, több híres étterem vezetője volt. Szakmai iskolai tankönyveket is írt, például a felszolgálói ismeretekről, étlapszerkesztésről – ezeken több generáció tanulói nőttek fel. A Schnitta Sámuel Országos Szakmai Emlékversenyt immár ötödik alkalommal szervezték meg.


Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke elmondta:

Három szakmacsoportból méretteti meg magukat a fiatalok: a felszolgálók, a szakácsok, illetve a cukrászok. Ők mind tanulók, de ennek a versenynek nemcsak az a fontossága, hogy a tanulók mérjék össze tudásukat, hanem itt az iskolák, a városok, falvak, illetve a szaktanárok is megmérettetnek. Ilyenkor kapunk egy képet arról, hogy a szaktanároknak milyen a felkészültsége, ezt a szintet hogyan adják tovább a diákoknak, a hallgatóknak.

Az idei regionális versenynek a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma adott otthont. Tóthné Zsigó Zita igazgató elmondta:

Regionális versenyt szervezni az természetesen mindig egy rang! Az előző versenyt, a regionális döntőt megnyertük – úgyhogy ez egy igen jó hír az iskolának, hogy most bennünket választottak helyszínként.

A versenyen elméleti és gyakorlati feladatok voltak, így többek között gyöngytyúkesszencia saját húsával, tojáskocsonyával, zöldségrőzsével, szűzpecsenye bacon köntösben és bécsi keringő elnevezéssel tányérdesszert is készült. A zsűritagok azt is figyelték, hogy a szakács és cukrász tanulók remekei milyen asztalra érkeznek. Vantal Gábor zsűrielnök azt mondta:

Azt is figyeljük, hogy díszterítés alkalmával mit, mikor tesznek fel az asztalra, például a virág mikor kerül fel vagy éppen a széket elhúzták-e az asztal mellől és úgy terítenek – ezek pici apróságok, de azt is figyeljük, hogy felesleges eszközök kerülnek-e az asztalra. Ezeket próbáljuk meg a verseny terítés részénél figyelni.

A nyíregyházi versenyen 10 térségbeli csapat mérte össze tudását – az elmúlt évekhez viszonyítva ez rekordszámú jelentkezésnek számított.

A kelet-magyarországi regionális megmérettetés legjobb csapata részt vesz majd az országos döntőn, amelyet márciusban tartanak Szolnokon.

 

Dér Vivien





« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

A szocialisták hazánk európai jövőjéről és a hétvégi demonstrációkról

Magyarország jövője Európában címmel hívott össze sajtótájékoztatót péntek délutánra az MSZP.

Influenzajárvány – Részleges látogatási tilalom a Jósa András Oktatókórházban

Január 21-étől, hétfőtől részleges látogatási tilalmat rendelt el a Jósa András Oktatókórházban.

Ásványvizes palackkal oltotta majdnem kigyulladó járművét egy sofőr Nyíregyházán

Csütörtök este a Debreceni úton egy haszonjármű műszerfala kezdett füstölni.

Véget ért a Rejtett Kincsek Down Egyesület érzékenyítő projektje

Lezárta a Láss másként és segíts elnevezésű érzékenyítő projektjét a Rejtett Kincsek Down Egyesület.

Kerékpárját toló nőt gázoltak el egy újfehértói kijelölt gyalogos-átkelőhelyen

Péntek reggel Újfehértó belterületén egy kerékpárját a zebrán áttoló nőt gázolt el egy haszonjármű.

Ikergyermekeket hagyott hátra a Sóstói úti társasház kilencedik emeletéről kizuhanó nő

Csütörtök délután a Sóstói úton egy társasház kilencedik emeletéről kizuhant egy nő.



Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!